Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La Generalitat ha hagut d’enviar fins a ‘tres vegades’ al Vaticà la documentació de l’art de la Franja

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat aquest dimecres en la seva compareixença davant la Comissió de Política Cultural del Parlament que el Vaticà està ignorant els arguments presentats des de la posició catalana en el conflicte de les obres d’art sacre de la Franja de Ponent. Tresserras ha explicat que la Generalitat ha hagut d’enviar fins a ‘tres vegades’ la documentació que acredita que la col·lecció d’obres en conflicte ha estat ‘legítimament constituïda’. Al seu Departament li consta que el Vaticà no en va fer cap cas dels dos primers enviaments. Per al conseller des de Roma només s’estan escoltant les raons donades ‘per una de les parts’.

Redacció
Redacció 12/03/2009

El conseller Tresserras ha explicat que el passat 1 de juliol el secretari de Cultura, Eduard Voltas, i el director general de Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreter, van viatjar fins a Roma per reunir-se amb el subsecretari per les relacions amb els estats del Vaticà, Pietro Parolin. Al cap d”una bona estona’ de conversa en què Voltas i Carreter li feien referència a la documentació acreditativa enviada, que provava la legitimitat del procés de constitució de la col·lecció de les obres d’art sacre en conflicte, el ‘senyor Parolin va preguntar-los: ‘de quina documentació em parleu’?’.

El Departament de Cultura va enviar ‘per tercera vegada’ a Roma les caixes que contenien ‘la documentació’ que prova la col·lecció d’obres d’art sacre ha estat ‘legítimament constituïda’. ‘No sé on deuen guardar les coses’ a la Santa Seu, ‘allò és molt gran’, ha bromejat, però ara mateix tenen ‘tres enviaments diferents amb la documentació’.

Per al conseller la reunió va servir per deixar clar que l’enfrontament que la Generalitat manté amb el Vaticà es deu al fet que des de Roma ‘no han escoltat mai els arguments que defensa la posició catalana’.

El Vaticà va instar l’arquebisbe de Lleida, Joan Piris, a entregar les obres artístiques que reclama el bisbat de Barbastre-Montsó. La Santa Seu va amenaçar de plantejar actuacions penals contra la Generalitat en cas que aquesta s’oposi a la devolució de les peces.