Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Generalitat de Catalunya vol fomentar al màxim l’activisme social a favor de la llengua

|

- Publicitat -

És una experiència única, que funciona des de fa cinc anys, ha assenyalat Joan, i que ha despertat ‘molt interès en llocs on hi ha una llengua minoritària com al Quebec, amb el qual tenim un intercanvi habitual, el País Basc o el País de Gal•les’.

L’experiència de parelles lingüístiques desperta ‘molt interès’, segons l’opinió de Joan, perquè a ‘tots els llocs es busquen estratègies que facilitin l’accés a la llengua’. En els llocs que reben molts immigrants és especialment important ‘facilitar la relació d’aquestes persones amb la societat d’acollida’.

Publicitat

Les parelles aporten un ‘plus important’ a la integració dels emigrants, ja que la persona que arriba ‘no només aprèn la llengua d’una manera mecànica, freda i acadèmica, sinó que té també un contacte humà amb les persones que ja són aquí’, ha dit Joan.

Fa quatre anys, ha assenyalat Joan, ‘no teníem gairebé ningú dedicat en exclusiva a aquest comès i ara tenim una persona a cada centre’, fet que el secretari de Política Lingüística considera ‘absolutament indispensable per construir una infraestructura i per equilibrar el projecte’.

Parelles lingüístiques destacades

Destacades persones de la vida social i política catalana han format o formen part d’una parella lingüística, entre ells el vicepresident del Govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, o el president del Parlament, Ernest Benach, que ha tingut com a última ‘parella’ un jove lampista nouvingut de Bulgària.

Més recursos

A més d’aquest activisme social a favor de la llengua catalana, la Generalitat ha posat en marxa ‘un seguit d’instruments, elements d’enginyeria lingüística’ fonamentals i necessaris, segons el parer de Bernat.

Entre aquests elements ha destacat un seguit de traductors automàtics en línia del català a l’occità, castellà, francès, anglès i alemany i viceversa, i pensa posar-ne en marxa d’aquí a dos anys un en xinès i al començament de l’any posarà en marxa un curs de català a la Xarxa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut