Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Generalitat aprovarà un projecte de llei al setembre per garantir i millorar el subministrament elèctric

El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha anunciat que la Generalitat aprovarà el pròxim setembre un projecte de llei per garantir i millorar la qualitat del subministrament elèctric a Catalunya. Segons ha explicat, l’objectiu de la normativa és controlar les companyies elèctriques per ‘vetllar perquè donin un servei de qualitat als usuaris i consumidors’. Aquest projecte, que s’enviarà al Parlament per a la seva aprovació, possibilitarà que la Generalitat estableixi mesures de control a la xarxa elèctrica, així com inspeccions, avaluacions del seu estat i també obrir expedients.

Redacció
Redacció 25/08/2007

El vicepresident del Govern ha anunciat aquest projecte de llei després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat José Montilla, i els consellers Joan Saura, Joaquim Nadal i Antoni Castells. En aquesta trobada s’ha parlat sobretot de la problemàtica de les infraestructures a Catalunya, l’apagada elèctrica de fa un mes a Barcelona i les seves conseqüències i de l’operació ‘tornada’ després de les vacances d’estiu que comença aquesta tarda i es preveu que duri fins el primer cap de setmana de setembre.

Sobre els efectes de l’apagada, Carod-Rovira ha anunciat la voluntat del Govern d’aprovar un projecte de llei aquest setembre, per després portar-ho al Parlament, on s’inclouran mesures dins de l’ordenament jurídic vigent. Aquesta ‘nova ordenació legal’ permet a la Generalitat aplicar mesures de control, inspecció i avaluació de l’estat de la xarxa amb possibilitats d’expedientar. Segons el vicepresident, l’objectiu és ‘situar els límits corresponents de control sobre les companyies elèctriques’ que ‘assegurin allò que el Govern ha de vetllar per sobre de tot, el manteniment d’un servei de qualitat als usuaris’.

Carod-Rovira també ha confirmat que el Govern ha demanat a Endesa que faci públic abans del 15 d’octubre el pla d’inversions previst a Catalunya on també ha d’incloure els recursos destinats pel manteniment del subministrament elèctric. També al Govern li consta un increment de les reclamacions, coincidint amb la gent que torna de vacances, i tot i que des de la Generalitat s’està al corrent del nombre de reclamacions i de les indemnitzacions pagades, s’ha recomanat’ a l’empresa elèctrica a que faci públic aquestes quantitats.

Sobre temes elèctrics en la reunió mantinguda pels màxims responsables de l’executiu català també s’ha avançat que el pròxim 30 d’agost es posarà en marxa l’altre transformador de la subestació de Maragall, que sumat al que funciona des d’aquesta setmana ha de garantir el subministrament, sense els generadors. En aquest sentit, Carod-Rovira ha dit que es van utilitzar 156 generadors, tots estan apagats però hi ha 81 que han estat retirats de la via i 74 que es mantenen per prevenció. A més abans de finalitzar setembre es connectaran els dos transformadors de Maragall, que fins ara no estaven connectats, per si algun dia un falla, l’altre pugi continuar amb el servei.