Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

La “generació de la independència” creix a Escòcia

El Partit Nacional Escocès (SNP) acaba de finalitzar el seu 73è congrés anual. Aquest ha tingut però un to especial ja que és el primer que celebra el partit independentista tenint la paella pel mànec al govern d’Escòcia. Un dels punts forts del congrés fou la crida a celebrar el referèndum per a la independència de la Gran Bretanya. A més, Alex Salmond, amb una crida els escocesos a convertir-se en la ‘generació de la independència’.

Redacció
Redacció 29/10/2007

En el congrés del Partit Nacional Escocès (SNP), partit que governa en minoria, va apostar per l’oportunitat històrica que representaria convocar un referèndum d’autodeterminació.

E líder del partit i president del govern escocès, Alex Salmond, va fer un discurs molt optimista. Va ressaltar la bona feina feta des del Govern i va posar diversos exemples que propulsaven una Escòcia independent. Salmond va afirmar que si Escòcia s’independitzés, seria ‘el tercer país més ric d’Europa’. ‘Cal, però, que puguem gestionar tots els diners que genera el petroli del mar del Nord per invertir-los a Escòcia; demanem gastar el que generem’, va afegir.

El futur immediat, un repte

El més important per a la credibilitat del govern es produirà d’aquí a tres setmanes, quan presenti els primers pressupostos per als pròxims tres anys i hagi de quadrar el números per complir totes les promeses que ha fet, com ara la gratuïtat dels medicaments, de l’assistència a la tercera edat, una autopista gratuïta entre Edimburg i Glasgow i dels menjadors escolars i l’abolició dels peatges per circular sobre els ponts.

Més independentistes que mai

Segons sembla, la bona gestió del SNP al govern està donant molta credibilitat i prestigi als independentistes. De fet, una enquesta publicada al diari Scottish Mail on Sunday assegura que el 33% dels escocesos són partidaris de la independència. El mateix sondeig donava l’any passat un 31%. El partit té ara una xifra rècord de diputats, regidors i d’índex de popularitat. Fa tres anys el congrés va estar marcat per la divisió i la tornada de Salmond com a líder després d’una gran desfeta electoral.