Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

La fusió de Vueling i Clickair, molt avançada

La fusió entre les companyies Vueling i Clickair (participada per Iberia) està ‘molt avançada’ i un cop materialitzada potenciarà els trànsits aeris internacionals cap a Catalunya. És l’anàlisi que en fa el president d’Iberia, Fernando Conte, que, coincidint amb la junta general d’accionistes que té lloc aquest dimecres a Madrid, ha assegurat que es tracta d’un ‘gran projecte’ per a Espanya, però ‘especialment per a Barcelona i Catalunya’ que ‘com més ràpid es faci, millor per a les dues companyies i per al mercat’. Conte ha expressat sense reserves l’optimisme que respira la companyia respecte a l’èxit del procés.

Redacció
Redacció 29/05/2008

Segons ha apuntat, la discussió entre els accionistes de les dues companyies amb seu a Barcelona ‘va per bon camí’ tot i que encara resta per fer un ‘pas fonamental’, que és la redacció d’un document d’acord que permeti fer els tràmits oficials amb les autoritats regulatòries.

‘Estem molt a prop d’arribar a aquest punt’, ha dit, i un cop fet el pas, el procés quedarà en mans de les autoritats regulatòries –CNMV- que haurà de donar el vist-i-plau, o no, als termes de la fusió que plantegi el document. Segons Conte, no hi haurà impediments perquè ‘creiem que en cap cas es pot donar una situació de concentració de l’oferta que pugui ser considerada com a negativa des del punt de vista de la competència’.

El president d’Iberia ha insistit que es tracta d’una operació de primer ordre per a Barcelona i per a Catalunya, una visió que, ha apuntat, ‘comparteixen el govern de la Generalitat i el de l’Estat’. Preguntat per possibles ingerències polítiques que acabin malmetent la fusió, Conte ha estat taxatiu. ‘És un projecte excel·lent i crec que així ho perceben la majoria de les institucions’, i per tant’ no esperem cap interferència’.

Segons ha avançat, tot i que els pesos de cadascuna de les dues companyies en la nova aerolínia encara s’han de determinar, la percepció d’Iberia és que Vueling i Clickair ‘estan posicionades d’una forma bastant equilibrada al mercat’ i per tant la fusió es pot fer en condicions de paritat.

‘És evident que no són idèntiques i que hi ha diferències’, ha dit, ‘però la similitud és altíssima tan en el model que persegueixen com en el volum de trànsit’ i per tant ‘la meva impressió general és que serà una equació paritària’. Si la proporció fos d’1 a 1, la participació d’Iberia a la companyia fusionada seria del 40%.

Augment de preus per culpa del petroli

El projecte de fusió de les dues companyies és el contrapunt positiu a les previsions d’Iberia per a l’any vinent. Serà un exercici ‘difícil’ en què l’aerolínia haurà de ‘transmetre’ als preus dels bitllets part de ‘l’impacte brutal’ que li representa l’encariment del cru.