Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

La Fiscalia de “confiança” absol el PP per la”compatibilitat B”

Madrid (ACN).- La Fiscalia anticorrupció ha presentat aquest dilluns l'escrit d'acusació de la peça separada del cas de dels 'papers de Bárcenas', on demana penes de cinc anys de presó i una multa de 260.000 euros per als extresorers del PP Álvaro Lapuerta i Luís Bárcenas, i de 3 anys i 10 mesos de presó i 450.000 euros de multa per als responsables de l'empresa Unifica -que va fer les obres a la seu del PP- Gonzalo Urquijo i Belén García. Segons el fiscal, els fets són constitutius de delictes d'apropiació indeguda, falsedat en document mercantil en concurs d'un delicte contra la Hisenda Pública. En canvi, no atribueix al PP cap delicte fiscal pels diners no declarats.

Redacció
Redacció 27/04/2015

Existeix la comptabilitat B del PP, però el partit i els actuals líders no en són responsables

Al seu escrit de 19 pàgines, el fiscal recorda que la 'comptabilitat B' de Bárcenas recull ingressos de 542.000 euros al 2007 i 1.115.000 al 2008 i una despesa a càrrec d'aquests fons de 888.000 euros per a la remodelació de la seu del PP, a més d'abonaments de 6.000 euros a Cristóbal Páez i 6.000 més a Luis Fraga. Uns diners que Bárcenas, com a tresorer del PP, no va incloure a les declaracions de l'Impost de Societats i que -malgrat els informes de l'Administració Tributària que apunten que no havien de tributar perquè són donacions- haurien suposat un frau de 25.630,03 euros per part del PP.

Barcenas i Lapuerta responsables, però no l’actual cúpula dels populars

Segons l'escrit, un cop tancat l'acord amb Unifica per a les obres de la seu del PP, Bárcenas i Lapuerta van proposar a l'arquitecte fer els pagaments a través de diners de la 'caixa B', fet que els permetia un descompte d'entre el 8 i el 10% “com a repartiment de l'estalvi fiscal”.

Per tapar-ho, van elaborar “diversos documents” com certificacions d'obres, factures i projectes que “no es corresponien a la realitat dels fets”.

Comprar en B accions de Libertad Digital

L'escrit recorda també que amb aquests diners Álvaro Lapuerta va comprar 139.700 euros accions de Libertad Digital que després va vendre per 209.550 euros sense reposar a la 'caixa B'. Segons la fiscalia, els extresorers Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas són autors d'un delicte d'apropiació indeguda i autor per inducció i cooperació d'un altre delicte continuat de falsedat en document mercantil en concurs amb un delicte contra la Hisenda Pública. Per a cadascun d'ells demana cinc anys de presó i una multa de 260.000 euros.

Penes pels responsables menors de la caixa B del PP

A l'arquitecte Gonzalo Urquijo i a la treballadora Belén García els considera autors d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil en concurs amb un delicte contra la Hisenda Pública. Per a ells demana 3 anys i 10 mesos de presó i 450.000 euros de multa. A l'exgerent del PP Cristóbal Páez li atribueix els mateixos delictes però demana només 18 mesos de presó i 103.500 euros de multa.
 
A més, sol·licita que tots ells indemnitzin de manera solidària a Hisenda per un delicte fiscal en l'Impost de Societats del 2007 amb 194.503,44 euros més els interessos de demora, i declara com a responsable civil subsidiària a l'empresa Unifica i el PP.

El fiscal demana l'arxiu de la causa contra el PP

En canvi, el fiscal demana que s'arxivi la causa contra el PP i Unifica pel suposat frau en l'Impost de Societats de l'any 2008 i l'IVA del 2010 perquè considera que no està provat que es cometés el delicte.
 
Trenca d'aquesta manera una de les investigacions del jutge Pablo Ruz, que havia acusat la formació de Mariano Rajoy de frau per no haver declarat l'Impost de Societats de l'any 2008.