Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

La disfunció erèctil

|

- Publicitat -

La disfunció erèctil (DE) és la incapacitat total o parcial d’assolir o mantenir una rigidesa adequada per a aconseguir una relació sexual completa. En altres paraules, poder realitzar un coit satisfactori per als dos membres de la parella.

Publicitat

Es considera que es produeix un trastorn de l’erecció quan no s’aconsegueix una erecció adequada en tots els intents coitals o en un període no inferior a tres mesos, moment en el qual és recomanable consultar un andròleg.

La incidència és molt alta i es calcula que 2 de cada 5 homes presenten els símptomes o bé en algun moment de la seva vida han patit una disfunció erèctil.

La disfunció erèctil es pot presentar en qualsevol franja d’edat de la vida, però és més freqüent a partir dels 45 anys. No obstant això, cada vegada més acudeixen a consulta homes d’edats primerenques que presenten algun trastorn de l’esfera sexual a causa del ritme de vida que duen o per factors tòxics exògens, tals com el tabac, l’alcohol i drogues.

En els homes a partir dels 45 anys, la DE pot ser el signe d’alarma d’alguna patologia sistèmica més important. No és infreqüent diagnosticar una diabetis, hipertensió, cardiopatia, un quadre depressiu, etc. a partir del símptoma inicial d’una alteració de l’erecció. Avui dia ningú no dubta que la disfunció erèctil és un marcador de salut física i/o mental i quan apareix cal consultar un metge, no només per millorar la salut en general d’un mateix sinó per millorar la qualitat a la vida.

Gràcies a l’avanç que s’ha produït en els últims quinze anys, es coneixen cada vegada millor els mecanismes fisiològics de l’erecció. Això ha produït l’aparició de múltiples opcions terapèutiques per al seu tractament que, a través d’un historial clínic complet i una exploració física, a dia d’avui pot ser tractada tant amb fàrmacs per via oral, mecanismes locals en el penis o mitjançant cirurgia.

Com es produeix l’erecció?

El penis conté dos òrgans: el primer són els cossos cavernosos responsables de la rigidesa del penis i que permet mantenir una erecció. Els cossos cavernosos ocupen tota la llargada del penis i van acompanyats pel cos esponjós, que és el responsable de contenir en el seu interior la uretra. Aquesta té per missió expulsar l’orina i la funció ejaculadora. Els cossos cavernosos estan envoltats de la túnica albugínia. En segon lloc, en la cara dorsal del penis es troba el paquet vascular nerviós per on discorren les venes, artèries i nervis que provoquen l’erecció.

Què causa la DE?

La DE pot produir-se en qualsevol de les fases del procés d’erecció: des del seu inici per una alteració exògena dels mecanismes d’estimulació o bloquejos psicològics, o bé en qualsevol dels òrgans i fases del mecanisme de l’erecció per alteració de la via neurològica, dels mecanismes vasculars o alteració de qualsevol dels òrgans que participen en aquest mecanisme.

Els factors psicològics com l’estrès, ansietat, sentiment de culpa, depressió, baixa autoestima i por que ens falli la pròpia erecció produeixen fins a un 70% dels casos de DE. Els homes amb una causa física de DE sovint experimenten el mateix tipus de reaccions psicològiques (estrès, ansietat, culpa, depressió…).

La causa més comuna de DE és el dany dels nervis, artèries, músculs llisos i teixits com a resultat d’una malaltia sistèmica. Dintre d’aquest grup hi ha la diabetis, hipertensió arterial, malalties vasculars, cardiopaties, esclerosi múltiple, hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia, entre moltes més.

La cirurgia radical prostàtica (especialment la cirurgia radical de la pròstata) abdominal pot lesionar nervis i artèries prop del penis, i causar DE.

A més, molts medicaments, com antihipertensius, antihistamínics, antidepressius, tranquil·litzants, supressors de la gana, poden provocar una alteració secundària a la seva ingesta continuada. Altres factors que actuen sobre la qualitat erèctil són les substàncies tòxiques com el tabac, l’alcohol a altes dosis i drogues.

Prevenció de la disfunció erèctil

Com es pot comprovar, la qualitat de vida d’un mateix depèn estretament d’una bona salut sexual. Aquí teniu algunes recomanacions:

– Eliminar factors tòxics
– Dur una vida amb una alimentació equilibrada
– Practicar esport almenys una vegada a la setmana
– Mantenir una activitat sexual i practicar el sexe: això millora l’estat anímic
– Davant qualsevol alteració de l’erecció no dubteu consultar el metge


Dra. A. Puigvert

Institut d’andrologia i medicina sexual
Barcelona

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió