Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La consellera d’Acció Social inaugura la I Trobada de Voluntariat Lingüístic de les universitats dels Països Catalans

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs, i la presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats, Montserrat Casas, ha inaugurat aquesta tarda la I Trobada de Voluntariat Lingüístic que es fa durant el cap de setmana a l’alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí.

La Trobada aplega un total de 190 voluntaris/àries lingüístics/ques que cursen els seus estudis en alguna de les vint universitats que formen part de la Xarxa Vives (centres de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra). L’objectiu és que els i les joves intercanviïn experiències de la seva pràctica voluntària en els diferents territoris de parla catalana, i que comparteixin les dificultats i els reptes amb què es troben.

Redacció
Redacció 18/10/2008

Diferents xerrades i tallers aborden la temàtica de la conducta lingüística dels parlants, els conflictes i la submissió lingüística. A l’alberg també hi ha exposat un recull fotogràfic de parelles lingüístiques, que porta per títol ‘Parlem-nos’.

L’altre eix de la Trobada és la commemoració del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I. Per a això, el programa compta amb una xerrada i un col·loqui sobre la figura de Jaume I, a càrrec dels professors universitaris Rafael Roca (UV), Ferran Garcia-Oliver (UV) i Oriol Junqueras (UAB). Els i les assistents també gaudiran d’una passejada comentada pel Monestir de Poblet.

La Trobada està organitzada per la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Universitat de València i compta amb la col·laboració del departament de Governació i Administracions Públiques, la Xarxa Vives d’Universitats, el Monestir de Poblet, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha destinat, des de l’any 2004, un total de 54.000 € a subvencionar projectes per fomentar la llengua catalana entre la gent jove i, específicament, entre l’alumnat universitari. Actualment, el Departament també dóna suport a la campanya ‘Català means feeling’, un programa d’activitats lúdiques i culturals adreçades als estudiants universitaris d’intercanvi organitzat per la Plataforma per la Llengua, el Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat i nou universitats del Principat.