Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Comissió Europea cofinançarà cinc projectes per al medi ambient a Catalunya i les Balears

La Comissió Europea (CE) ha aprovat el finançament de cinc nous projectes LIFE+ (2007-2013) a Catalunya i a les Illes Balears, entre 143 projectes més aprovats dins la primera convocatòria d’aquest programa, amb fons europeus per al medi ambient.

Els projectes cobreixen accions en els camps de la protecció de la natura, la política mediambiental i la informació i la comunicació a tota la UE. En total, representen una inversió de 367 milions d’euros, dels quals la UE n’oferirà 186. Entre els projectes destacats a Catalunya i les Illes, hi ha la producció de biogàs aprofitant una planta de tractament d’aigua o la regeneració d’hàbitats naturals d’espècies d’aus.

Redacció
Redacció 28/10/2008

En resposta a la primera convocatòria del programa LIFE+, la CE ha rebut unes 700 propostes d’entitats públiques i privades provinents dels 27 estats membres. D’aquestes, 143 han estat seleccionades per ser cofinançades per mitjà dels tres nous components del programa: LIFE+ Natura i Biodiversitat, LIFE+ Política Mediambiental i Governança i LIFE+ Informació i Comunicació.

A tot l’Estat s’han seleccionat 23 projectes que rebran el fons europeus, cinc d’ells a Catalunya i les Illes Balears. En concret, hi ha dos projectes de recerca i desenvolupament que estan relacionats amb la gestió de l’aigua, com el projecte ‘Water Change’, que té l’objectiu de desenvolupar un nou mètode de medició i control de l’aigua a mitjà i llarg termini i en funció de diferents escenaris. El sistema es basarà en el resultat de simulacions i es desenvoluparà una prova pilot al riu Llobregat. L’altre projecte, també a Catalunya, s’anomena ‘Biocell’ i investigarà les possibilitats de produir energia a partir de biogàs, aprofitant plantes de tractament d’aigua. Es desenvoluparan dues unitats pilot, com també els instruments per a la implantació industrial del sistema.

En el camp de la conservació ambiental, el projecte ‘Secans’, que desenvoluparà el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, té com a objectiu la conservació de reserves d’aus a la Catalunya central. En la mateixa línia, però a Menorca, es desenvoluparà el projecte ‘Reneix’, centrat en la rehabilitació d’hàbitats d’espècies autòctones amenaçades.

Finalment, el projecte ‘Boscos’, també a Menorca, estarà dedicat a l’adaptació dels boscos mediterranis al canvi climàtic, gràcies a una gestió forestal que ha d’implicar institucions, ciutadans i propietaris.

LIFE +, el nou programa europeu de finançament per al medi ambient, compta amb un pressupost total de 2.143 milions que s’invertiran d’aquí al 2013. Durant aquest període, la Comissió obrirà cada any una nova convocatòria per finançar projectes arreu d’Europa.