Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

L”omnipresent’ Romeva, a un diari polonès: referèndum ja o independència en 18 mesos

Raül Romeva s’ha pres el paper de missatger del procés al món al peu de la lletra. Si fa uns dies apareixia a ‘De Tijd’ i ‘La Libre’ belgues, i fa un parell de setmanes a ‘La Stampa’ d’Itàlia, ara el conseller d’Exteriors català es fa un lloc al diari ‘Rzeczpospolita’ polonès, el segon més important del país. En aquest cas no és una entrevista, com en els altres casos, sinó un article d’opinió titulat ‘Sense democràcia’. I el missatge és clar: o bé Madrid accepta un referèndum pactat ja, o s'aplicarà el full de ruta que ha d'acabar amb eleccions i independència. 

Redacció
Redacció 21/04/2016

Si no hi ha referèndum, s'aplicarà tot el full de ruta

La idea central de l’article és la de remarcar la voluntat dialogant dels catalans, que “estan disposats a negociar la forma i la data d’un referèndum d’autodeterminació”. No obstant, avisa que si el govern espanyol que sorgeixi de la “paràlisi política” actual, el Govern “continuarà implementant el full de ruta de 18 mesos cap a la independència sense violència ni inestabilitat”. Romeva explica que l’independentisme té la legitimitat de fer-ho gràcies a la majoria absoluta aconseguida el 27S.

Romeva es fa ressò del llistat de greuges de l'Estat durant els últims anys

El número 1 de Junts pel Sí fa un repàs a diversos greuges de l’Estat espanyol, com la sentència de l’Estatut del TC el 2010, l’insistent rebuig de Madrid a una consulta “com va ser el cas d’Escòcia o el Quebec” o el reguitzell de recursos del govern de l’Estat a l’Alt Tribunal, entre els quals l’“atac legal” a la seva pròpia conselleria. però de totes maneres intenta destacar els intents de conversar amb l’Estat. L’article constata l’estratègia de carregar-se de raons si s’opta per la via unilateral.