L'Obra Cultural Balear alerta dels retrocessos en política lingüística que proposa el PP La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

L’Obra Cultural Balear alerta dels retrocessos en política lingüística que proposa el PP

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha alertat aquest dijous dels darrers posicionaments del PP de Balears i de Catalunya en matèria de política lingüística, que han considerat com a ‘molt preocupants’. El líder del PP balear, José Ramón Bauzá, va anunciar, recentment, la derogació de la Llei de normalització lingüística (la principal norma legal en matèria de llengua) per després canviar-ho per la derogació del decret de mínims (que regula l’ús del català a l’ensenyament de Balears). En el marc d’una presentació a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona, els responsables de l’entitat balear també s’han oposat als recursos contra les normatives lingüístiques catalanes perseguides per PPC i Ciudadanos.

Redacció
Redacció 12/11/2010

Durant la presentació a la seu d’Òmnium Cultural de diverses campanyes i iniciatives de l’Obra Cultural Balear per al curs 2010-2011, el president de l’entitat, Jaume Mateu, i el coordinador, Tomeu Martí, han considerat com a ‘molt preocupants’ els darrers posicionaments del PP de Balears i de Catalunya en matèria de política lingüística.

Els directius també s’han posicionat sobre els recursos legals contra la normativa lingüística de Catalunya (Llei d’acollida, Llei del cinema, Estatut dels consumidors) presentats tant pel PP com per Ciudadanos, i els han emmarcat en la mateixa dinàmica. Segons l’OCB, el PP es limita a adaptar a diferents realitats la seva política anticatalana, que és impulsada des de la seva direcció espanyola.

L’entitat ha anunciat que, en el cas de Balears, respondrà a aquests atacs i a qualsevol retrocés lingüístic mobilitzant la seva xarxa social, integrada per milers de persones a més de 30 poblacions de Mallorca; en l’àmbit de Balears de la Xarxa per la Llengua, la Cultura i el País de les Illes Balears, i amb el suport, en l’àmbit dels Països Catalans, d’Òmnium Cultural i Acció Cultural del País Valencià, entitats integrants, amb l’OCB, de la Federació Llull.

El motiu de la presència de Jaume Mateu i Tomeu Martí a Barcelona és el sopar tertúlia amb socis i simpatitzants que es farà aquest dijous a l’Espai Mallorca de Barcelona. A més, l’OCB ha anunciat per als propers mesos la finalització de la campanya ‘La Llengua és la Clau’, adreçada a les institucions de les Balears amb l’objectiu de comprometre-les amb el procés de normalització lingüística; la posada en marxa d’una campanya de diades populars a diverses poblacions de Mallorca; l’organització de la Nit de la Cultura 2010, que tindrà lloc el 18 de desembre al Teatre d’Artà, a Mallorca (serà transmesa per IB3 i per la CCMA); i una sèrie d’actes també als diferents municipis per commemorar la Diada de Mallorca, en record de la conquesta catalana de Mallorca.

L’OCB ha valorat molt positivament l’èxit de la darrera gran campanya feta per l’entitat, el Cafè per la Llengua, que ha arribat a més de 30.000 persones i que ha comptat amb la participació de personatges populars, com Rafel Nadal, Rudy Fernández o Maria del Mar Bonet, entre d’altres.

L’entitat també s’ha volgut referir a la situació de la recepció dels mitjans de comunicació de Catalunya a les Illes Balears, per reivindicar la recepció lliure de tots els canals televisius de la CCMA i de totes les ràdios de la CCMA (Icat FM i Catalunya Cultura han desaparegut recentment del dial). Segons l’OCB, també IB3 i Televisió de Mallorca haurien d’arribar al Principat de manera íntegra.

Relacionats