Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’estiu dispara els atacs al català al conjunt dels Països Catalans

Ara fa unes setmanes us explicàvem com l'estiu feia augmentar la presència de catalanofòbia al Principat en un article amb un parell de vídeos d'espanyols turistes fent notar ostensivament el seu odi cap a Catalunya. Avui us expliquem dues històries lamentables que vulneren els drets dels catalanoparlants, a Mallorca i al País Valencià.

Redacció
Redacció 17/08/2017

Ciutadà de segona a Mallorca

El president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló, va explicar al seu perfil de Facebook una topada que va patir a l'aeroport de Son Sant Joan a Palma. Va ser quan una treballadora de l'empresa Aena no va voler atendre'l en català quan es disposava a volar cap a Barcelona.

“Hableme en español que es un idioma bien bonito y es el más hablado del mundo, así nos entendemos todos” li va etzibar l'empleada. Davant la sorpresa de Bartomeu, en mostrar la seva indigació, la treballadora va anunciar que cridava a seguretat. Així ho explica ell mateix:

El català és japonès a Ondara

Sandra Alentado, una botiguera d'un centre comercial es va dirigir en valencià a Ondara, La Marina Alta, a un matrimoni madrileny. La resposta que es va endur la noia va ser sorprenent i va iniciar una discussió: “Mira bonita, si me hablas en japonés no te voy a entender nunca”. La noia va replicar, en castellà, que era valencià i també era llengua oficial al País Valencià. “Mira chica, que a mí me da igual como hables tú en tu casa, pero tú tienes obligación de atenderme a mí en español y punto y si no te gusta que te hablen así, te lo piensas antes de faltarnos el respeto”.

Davant la manca de sensibilitat del matrimoni madrileny, la Sandra va intentar explicar-se sense èxit, i així li van tornar a respondre: “Tu lengua no tiene por qué ser otra que no sea el español, que para eso estamos en España, y si no te gusta te vas y trabajas en otro país y aprendes a hablar en su propio idioma”.