Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

L’ANC reclamarà a Colau un “gest explícit” amb el procés sobiranista

(ACN).- El president de l'ANC, Jordi Sánchez, s'ha referit aquest dijous a dos dels actors polítics que, de moment, s'estan resistint a sumar-se al full de ruta que l'Assemblea, Òmnium, CDC i ERC van signar. Sánchez ha reaccionat a la negativa a signar aquest document de la líder de Bcomú i possible alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, afirmant que quan es reuneixin li reclamarà “gestos concrets” de “compromís” amb el procés sobiranista. Pel que fa a la pregunta de la consulta que ha organitzat Unió Democràtica, Sánchez ha preferit no valorar-la per “respecte” al procés intern i, sobretot, perquè no s'hi veu “amb cor “d'interpretar” quines repercussions pot tenir un 'sí' o un 'no' com a resposta guanyadora.

Redacció
Redacció 04/06/2015

Jordi Sánchez no perd l'esperança que formacions com Unió Democràtica o Barcelona en Comú s'acabin sumant al full de ruta que l'ANC, Òmnium, CDC i ERC impulsen i, finalment, el puguin signar. De fet, ha recordat que les formacions i entitats que ja l'han assumit tenen clar que el document era “un preacord” i que “sabien que passades les municipals havíem de tornar a treballar” per sumar-hi més partits, obrint així la porta a negociar algun dels punts.
 
En parlar concretament de la reunió prevista amb Ada Colau, el president de l'ANC ha considerat que la preveu “molt positiva” i ha recordat que la líder de Bcomú “va votar sí-sí al 9-N”, intentant així treure ferro a les declaracions on va afirmar que no signaria el full de ruta i que, conseqüentment, ERC no entraria al seu possible govern municipal.
 
“Creiem que no és l'ANC qui ha de valorar les relacions per establir les majories de govern als municipis. La nostra petició a totes les formacions és que assumeixin el procés com a propi, que es comprometin en el procés que s'iniciarà el 27-S, i vull valorar positivament les afirmacions de Colau on es compromet amb el procés constituent i el dret a decidir. Després, treballarem indubtablement perquè totes les formacions, també Bcomú, se sumin a full de ruta”, ha explicat Sánchez en un acte amb la sectorial econòmica de l'Assemblea.
 
Amb tot, ha avançat que quan es trobi amb Colau “posarem sobre la taula la possibilitat que s'incorporin al procés”. “És indubtable que demanarem un compromís explícit a Colau com ho demanem a tothom. Demanarem gestos concrets de compromís”, ha dit Sánchez. Malgrat això, ha reclamat que tant si Colau i Bcomú signen el full de ruta com si no ho fan, el que és per a ell “realment important” és que a l'Ajuntament de Barcelona “hi ha una majoria indiscutible de regidors a favor del procés”. “Demanarem que aquesta majoria es visibilitzi”, ha avançat.
 
L'altre actor polític que aquesta setmana està d'actualitat per la seva adhesió o no al full de ruta de l'ANC és Unió Democràtica, que ja ha presentat la pregunta que la direcció del partit ha decidit fer en la seva consulta interna. La manca de claredat i les complicacions en el contingut que des dels sectors crítics dels democristians s'atribueix a la pregunta sembla planar també per la ment de Jordi Sánchez, que ha preferit no entrar massa en el fons de la qüestió.
 
Tot i així, i amb una certa ironia, el president de l'ANC ha assegurat que no ha “arribat encara a fer l'anàlisi” del significat de les respostes a la pregunta, i que no es veu “amb cor d'interpretar un hipotètic sí o un hipotètic no” i les seves conseqüències respecte del full de ruta. “Hem de veure com ho interpreten els actors que s'han manifestat dins el partit, i després del resultat, ja ho valorarem”, ha conclòs.