Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’advocat de Junqueras es mostra esperançat amb la possibilitat que alliberin el vicepresident

ACN/M.B| El darrer ferri que allotjava agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil per l'Operació Copèrnic, el GNV Rhapsody, marxarà aquest dimarts a la nit del Port de Barcelona. Una situació que -segons l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde- beneficiaria el conseller, ja que evidencia un “escenari de més tranquil·litat”, sense que els polítics catalans hi hagin intervingut. Diu Van den Eynde que el Tribunal Suprem hauria de veure que el moment polític actual és diferent i Junqueras, com a diputat electe, té dret a sortir en llibertat provisional o, almenys, a participar a totes les sessions plenàries del Parlament. Junqueras declararà aquest dijous davant la Sala Penal del Suprem per demanar altre cop el seu alliberament.

Redacció
Redacció 02/01/2018
En una entrevista a 'eldiario.es', Andreu Van den Eynde ha manifestat que la llibertat provisional es veu amb millors perspectives a mesura que passa el temps, ja que aquest mateix és “l'argument més important per revisar una mesura de presó, perquè els riscos van desapareixent a mesura que transcorren els dies”. Per això, creu que els magistrats de la sala poden excarcerar Junqueras sense qüestionar la decisió del jutge instructor, Pablo Llarena.
 
Per al lletrat, a més, caldria protegir el dret de Junqueras a la participació política com a diputat electe. “Que Junqueras sigui diputat pot contribuir a que les coses vagin per la via escocesa, el pacte i el diàleg”, diu l'advocat. També recorda que fa uns dies Llarena va dir que els consellers alliberats no havien donat mostres de reiteració delictiva: “Junqueras també ho faria; és un actor polític i ell pot ser la garantia que les coses vagin bé, la política necessita que ell treballi”.
 
De fet, creu que el programa i la campanya electoral d'ERC i els escrits de Junqueras des de la presó confirmen la seva voluntat pacífica. Si finalment la sala no el deixés en llibertat, l'advocat admet que seria un cop dur pel vicepresident. “Fins ara ha estat molt actiu i ocupat, pendent de la campanya; el problema és si es troba amb que és diputat i no pot exercir normalment com a tal, aquest dia pot notar molt el pes de la presó”, reconeix.
La Guàrdia Civil ha pogut fer i desfer
 
Sobre la investigació del cas, Van den Eynde és molt crític amb el paper de la Guàrdia Civil que, segons ell, ha pogut fer i desfer més o menys el que ha volgut sense gaire supervisió judicial. En aquest sentit, critica -per exemple- que en el suposat setge a la Conselleria d'Economia del 20 de setembre, la Guàrdia Civil sigui la suposada víctima i alhora investigui els fets per justificar el delicte de sedició i rebel·lió, que requereixen violència. També critica el valor que es dóna com a prova al document 'EnfoCATs', de Josep Maria Jové. “Si no l'haguessin trobat, n'haurien trobat un altre per confirmar el seu prejudici i el seu relat”, com havien fet anteriorment amb documents de l'ANC.
 
Finalment, segons l'advocat, les acusacions “poden mantenir les acusacions de violència provisionalment però quan hagin de concretar acusacions o dictar sentència, s'hauran de mullar; s'estan retorçant paraules i significats; s'està eixamplant tot per mantenir oberta una causa que té uns efectes d'intimidació brutals a nivell polític i ciutadà”.