Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Junqueras: “Sobre el deute, Montoro i de Guindos diuen que tenim raó però que ja s’ho pensaran”

Oriol Junqueras ha visitat Ràdio Tele-Taxi i ha estat entrevistat per Justo Molinero al programa El Jaroteo. La trobada tenia especial morbo després que l'empresari andalús digués 'gilipolles' a Gabriel Rufián per haver dit que a Catalunya s'usa l'expressió 'xarnego' per referir-se als castellanoparlants que venen del sud de l'Estat que viuen a Catalunya. De totes maneres, el tema no ha sortit a la conversa. 

Redacció
Redacció 30/03/2016
Junqueras ha estat uns 50 minuts a Ràdio Tele-Taxi i ha pogut parlar amb profunditat de diversos temes sobre l'economia catalana i l'actual situació del procés.
 
“Catalunya té un bon govern, s'esforça i ho està fent bé”
 
Junqueras ha destacat alguns indicadors econòmics que demostren el bon funcionament de Catalunya: “el PIB creix molt per sobre de la mitjana europea. Mai havíem exportat tant com ara, la inversió estrangera també creix i tenim un turisme a l'alça… l'economia està creixent i hem de procurar que els beneficis arribin a tothom”.
 
Manca de comunicació
 
A la pregunta de per què la gent no se n'assabenta, Junqueras ha dit que “la nostra prioritat és que les coses vagin bé, després explicar-ho. Sempre és bo explicar-se més i millor”.
 
No hi ha diners
 
Junqueras ha explicat que ser conseller d'economia de la Generalitat no és una ganga: “la caixa del govern està buida. Qui l'omple és la Hacienda española. No sempre acompleixen amb les obligacions cap a la nostra societat i els ho hem de recordar. Mentre no tinguem un Estat, la caixa sempre estarà buida”. En aquest sentit ha recordat que de tot l'endeutament de l'estat espanyol una quarta part s'aguanta sobre l'economia catalana. i aquesta situació no beneficia a la societat catalana. És quan Junqueras ha explicat que en les reunions que ha mantingut amb Montoro o De Guindos la resposta sempre ha estat que el Govern català té raó en els aspectes tècnics però “que ja s'ho pensaran”. “Costa molt trobar un sí” ha sentenciat.
 
Què és la independència?
 
Justo Molinero ha dit que la seva ràdio és molt escoltada per internet a Andalusia i que Junqueras tenia una bona oportunitat per a explicar què és la independència. El republicà no ha dubtat: “que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur i no és incompatible amb tenir les millors relacions amb Espanya. Això és bo per a tothom, per Espanya i Europa. Si a Catalunya li va bé, Espanya se'n beneficiaria. Volem una igualtat i respecte, una igualtat entre estats”.
 
Un país on hi cap tothom
 
Molinero ha preguntat qui quedaria fora en el nou estat. Junqueras ha volgut ser clar: “A la Catalunya independent hi cap tothom. Un exemple és Ana Surra, la diputada d'ERC al Congreso que és l'Uruguai” entre d'altres. “Esquerra intenta ser un exemple quotidià d'això. Ningú ha de tenir por de la llibertat, de la democràcia, de la justícia, que els ciutadans puguin decidir”. Per acabar amb aquest tema ha sentenciat: “la diversitat és una oportunitat i no un problema”.
 
Cantàbria o Múrcia tenen una hisenda millor que la catalana
 
Sobre la construcció d'estructures d'Estat ha dit que no hi havia res fet: “amb 18 mesos construirem la hisenda catalana, ho intentarem. Múrcia, Cantàbria o Les Canàries tenen una estructura d'hisenda més desenvolupada que Catalunya. No tenim por a ningú, desitgem al govern espanyol que li vagi molt bé i que facin el govern que vulguin fer”.