Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

Jordi Graupera revela la raó més important per investir Mas

En un article a 'La Vanguardia', el filòsof Jordi Graupera argumenta que una de les circumstàncies que podrien fer raonable cara el món la secessió de Catalunya és que el moviment independentista pugui demostrar que ha intentat negociar de “bona fe” tant l’encaix amb Espanya, com la disposició a acordar una solució referendària, abans d’arribar a la unilateralitat. En aquest sentit, defensa que el president Mas ha seguit l’estratègia de la bona fe tant amb els intents fallits d’encaix a Espanya com a l’hora de cercar una solució pactada amb l’Estat per fer un referèndum i ara, després de les eleccions del 27-S, quan comença la fase de legitimació de la unilateralitat, Mas és la peça clau per acabar la partida.

Redacció
Redacció 17/10/2015

La via Mas ha posat en una situació delicada l’Estat

Graupera assegura que la “via Mas” de al bona fe  ha situat l’Estat en una posició en la que només té dues opcions: enrocar-se o cedir. Segons Graupera, si l’Estat cedeix només pot ser en la línia d’acceptar un referèndum vinculant, la qual cosa desactivaria en bona part la campanya de la por perquè l’Estat ja no podria esgrimir un suposat boicot a la República catalana a la UE, ni el corralito, ni l’amenaça de deixar sense pensions els pensionistes. Així, segons l’autor, només grans concessions d’autogovern podrien frenar el creixement del sí.

Si l’Estat tria el camí de suspendre l’autonomia la legitimació de la unilateralitat s’intensifica

Però si l’opció de l’Estat és l’enrocament, aquesa opció, diu Graupera, porta a una escalada que ja s’ha iniciat amb la querella contra Mas, Rigau i Ortega i acabaria amb la suspensió formal de l’autonomia. I assenyala que el problema de l’escalada és que legitima cada cop més  la via de la unilateralitat, i conclou: “No sé si tindrà èxit, però acabar la partida d’escacs en els termes plantejats em sembla la raó més important per investir Artur Mas”.

Relacionats