Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Girona es rebela

La crida a declarar a l’Audiència Nacional espanyola dels suposats responsables de la crema de retrats de la família reial a Girona ha indignat a tota la població catalana i […]

Redacció
Redacció 20/09/2007

La crida a declarar a l’Audiència Nacional espanyola dels suposats responsables de la crema de retrats de la família reial a Girona ha indignat a tota la població catalana i més concretament als ciutadans gironins, que veuen com en nom d’un rei que no volem i que no respecte la igualtat davant la llei s’està acusant a dos joves per un delicte de llibertat d’expressió.

De fet el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i promotor del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, no ho podia dir més clar: cremar banderes espanyoles hauria de ser un dret garantit per la constitució, com es fa als Estats Units d’Amèrica, una democràcia des de 1787. Però a Espanya no, i la democràcia més tendra d’Europa té un sistema judicial que, en defensa del Borbó -un monarca que ningú ha triat i que va imposar el dictador- és capaç d’acusar a ciutadans de tota mena pel simple fet d’exercir el dret a la llibertat d’expressió, un dels puntals del sistema de llibertats que presumim de tenir.

Com deiem, Girona s’ha abocat a donar suport als acusats, i la ciutat va plena de pancartes amb “Jo també sóc antimonàrquic/a” penjades als balcons. A més el conjunt de l’esquerra independentista (CUP, El Forn, JAG, Endavant, Maulets, PSAN, MDT, COS, SEPC) ha creat un lloc web on denuncien la repressió sistemàtica contra la llibertat d’expressió en tot allò que té a veure amb el monarca espanyol i on titllen el Govern català, i concretament Joan Saura, com a “cooresponsable del processament de catalans o catalanes per motius ideològics” en ple segle XXI.

El web, que permet adherir-se i declarar-se també “antimonàrquic”, ja ha rebut 626 adhesions individuals i de 71 col·lectius.