Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Garzón troba indicis de responsabilitat penal en Francisco Camps

Les investigacions del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón al voltant del Cas Gürtel, que investiga una suposada trama de corrupció al PP, tornen a esquitxar el Govern valencià. Aquest dijous, Garzón s’ha inhibit d’una part de la investigació traspassant el cas al Tribunal Superior de Justícia de València (TSJV), després de trobar indicis de responsabilitat penal tant en el president del País Valencià Francisco Camps com en el seu número 2, el secretari general del PP valencià Ricardo Costa. A partir d’ara serà la justícia valenciana qui investigarà al propi president de la Generalitat per una trama de corrupció, aliena a la de Madrid, consistent en la concessió d’adjudicacions a canvi de comissions. A Madrid el jutge també s’ha inhibit al trobar indicis contra tres diputats populars.

Redacció
Redacció 05/03/2009

Garzón s’ha inhibit del procés després que aquest dimecres la Fiscalia Anticorrupció l’informés que la causa ha de ser instruïda als respectius tribunals superiors de València i Madrid. Precisament s’espera que properament el jutge s’inhibeixi també en favor del tribunal madrileny per tal d’investigar els aforats d’aquest territori.

A València, Garzón imputa, a més de Camps i Costa, l’exsecretari d’Organització del partit a València, José Víctor Campos Guinot, i el cap de gabinet de Turisme, Rafael Betoret Parreño, i s’espera que en les properes hores es coneguin els noms de més aforats implicats.

Cal recordar que, quan el nom de Francisco Camps va sortir a la premsa implicat en la trama de corrupció, el president popular de la Generalitat valenciana va fer una compareixença desmentint ‘de ple’ la seva implicació al cas.

També s’inhibeix a Madrid

Baltasar Garzón també s’ha inhibit en favor del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en el cas ‘Gürtel’ en trobar indicis contra tres diputats del PP al parlament autonòmic: l’ex-conseller d’Esports de la Comunitat de Madrid, Alberto López Viejo, i els diputats Benjamín Martín Vasco i Alberto Bosch.

Garzón s’inhibeix a favor del TSJM perquè tots tres són diputats i per tant aforats. En la interlocutòria destaca que existeixen indicis de responsabilitat suficients per imputar-los, especialment després de la remissió dels informes policials i de l’anàlisi de la documentació intervinguda’. ‘El pas següent en la investigació hauria de ser indagar sobre la suposada participació concreta en la dinàmica delictiva de l’organització’, apunta, però ‘això no es pot fer en persones aforades’ com ‘tampoc es poden adoptar mesures cautelars reals o personals’.

En la interlocutòria que ha fet pública aquest vespre, Garzón apunta que López Viejo estaria ‘vinculat’ a l’organització empresarial que s’investiga en el cas Gürtel i que hauria beneficiat a aquesta organització ‘en diversos esdeveniments’ gràcies a la seva ‘posició oficial a la Comunitat de Madrid ‘a canvi de lliuraments de diners que es recollien a la comptabilitat B’. Aquests pagaments consten en un pen drive intervingut en un arxiu que ‘porta el seu nom’. Segons el jutge, entre les estratègies per ‘dissimular’ aquesta actuació a favor de l’entramat ‘hi hauria la de no facturar per quantitats superiors a dos milions de pessetes perquè la concessió de l’esdeveniment no sortís a concurs públic’.

Segons Garzón, López Viejo ‘seria la persona que donava les instruccions perquè es facturés adequadament amb la finalitat d’ocultar les irregularitats en cada acte’ i es va reunir en diverses ocasions amb Pablo Crespo per ‘donar-li sobres amb diners’.

Pel que fa al diputat Benjamín Martín Vasco, Garzón apunta que els enregistraments el situen com una de les persones encarregades de la intermediació per aconseguir adjudicacions de projectes urbanístics a l’empresa Martinsa a l’Ajuntament d’Arganda del Rey, a Madrid. Aquesta empresa hauria pagat comissions a Francisco Correa, i aquest n’hauria pagat a Martín Vasco. Aquest diputat també apareix al sistema de comptabilització de les operacions realitzades amb les paraules ‘Extracte de serveis’ i el seu nom. Segons el jutge, mentre Benjamín Vasco va ser president de la societat Fomento de Arganda del Rey, les empreses de Francisco Correa es van adjudicar contractes públics.

El tercer diputat del PP és Alfonso Bosch Tejedor, que va ser gerent de l’empresa municipal del sòl de Boadilla del Monte i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de El Escorial. Segons Garzón, hauria adjudicat directament contractes a l’empresa Down Town Consulting, i hauria rebut pagaments per part de Francisco Correa a canvi d’aquestes adjudicacions.

Garzón també ha decidir ampliar les imputacions a sis responsables del PP. Es tracta dels alcaldes d’Arganda del Rey i Pozuelo de Alarcón, així com regidors de municipis com Boadilla i Màlaga.