Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Garcia Albiol deixa Badalona sense celebració oficial de la Diada Nacional de Catalunya

L’alcalde del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha suspès l’ofrena floral i el discurs institucional de l’Onze de Setembre. Garcia Albiol decideix prescindir dels actes institucionals després que l’oposició (PSC, CiU i ICV-EUiA) hagi anunciat que no hi participarà, com a senyal de protesta pels canvis introduïts pel govern municipal, entre ells, el de no incloure el terme ‘nacional’ als cartells de la Diada. A diferència dels darrers anys, la bandera espanyola que presideix l’Ajuntament no es despenjarà. A més, el terme ‘nacional’ ha desaparegut de tota la documentació oficial relativa als actes de la Diada Nacional de Catalunya. ‘No té sentit mantenir els actes institucionals quan els que formen part de la institució no hi volen participar’, ha etzibat Garcia Albiol.

Redacció
Redacció 09/09/2011
La jornada de l’Onze de Setembre a Badalona estarà marcada per la crispació. Els partits de l’oposició havien anunciat aquesta setmana que no participarien dels actes institucionals perquè estaven en desacord amb el to que el nou govern del PP havia donat a aquesta celebració. Segons han denunciat els partits, el fet d’eliminar el concepte ‘nacional’ dels cartells de la Diada és un gest de ‘menyspreu’.
 
El govern municipal tampoc despenjarà la bandera espanyola que presideix l’Ajuntament, com era habitual els darrers anys. S’incompleix així un acord del ple de l’Ajuntament que Garcia Albiol justifica amb el compliment d’una norma superior com la Constitució Espanyola. ‘Els arguments que se’ns donen no tenen lògica. Només volen fer xivarri utilitzant la institució’, els retreu l’alcalde.
 
Garcia Albiol, que mai ha participat dels actes institucionals de l’Onze de Setembre mentre ha estat regidor a l’oposició, diu ara que l’ús partidista de la Diada per part de l’oposició és ‘inacceptable’ perquè ‘desvirtua’ un esdeveniment ‘important’. L’alcalde, del PP, diu que si els actes institucionals es fessin sense la participació de la majoria de membres del consistori ‘no representarien el sentir de la institució’.
 
El PP, amb les entitats
 
Malgrat la supressió de l’ofrena floral i el discurs institucional de l’Onze de Setembre, Garcia Albiol ha anunciat que el PP participarà, com a partit polític, en l’ofrena floral de la Diada que fan la resta d’entitats de Badalona. Aquest és un fet també novedós, ja que mai fins ara els populars havien participat d’aquest acte organitzat per la societat civil.
 
Garcia Albiol es justifica i diu que anys enrere l’Ajuntament de Badalona ‘incomplia la llei’ quan despenjava la bandera espanyola de l’Ajuntament. Aquest any, diu l’alcalde, es complirà la Constitució i, per tant, el PP es veu legitimat per participar d’aquest acte popular de la Diada. Malgrat això, Garcia Albiol resta importància a aquests fets: ‘No vull una batalla de banderes. Badalona té altres prioritats’.
 
Retrets a CiU
 
A l’hora de fer retrets, Garcia Albiol ha carregat especialment contra CiU, que va ser el primer partit en denunciar el ‘menyspreu’ del govern municipal en vers la Diada i en desmarcar-se dels actes oficials. ‘Abans de reclamar segons quines coses a Badalona hauríem de veure si el president de la Diputació o l’alcalde de Barcelona, de CiU, retiren la bandera espanyola de les seves institucions’.
 
Reacció de les entitats
 
Davant l’anòmala situació que es donarà a Badalona aquest Onze de Setembre, entitats com Òmnium Cultural han reaccionat amb una jornada farcida d’actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Un dels actes més simbòlics serà la recreació a la platja de Badalona del trencament del setge de 1714, que tindrà lloc la vigília de la Diada, la nit del 10 de setembre.
 
El programa d’actes d’Òmnium Cultural començarà aquella mateixa tarda, amb una passejada històrica pels carrers mil·lenaris del barri Dalt la Vila. De matinada, els Joves d’Òmnium organitzen concerts a la mateixa platja de Badalona. Diumenge, les diverses entitats de la ciutat participaran de l’ofrena floral a la Plaça de la Plana, a les 11 del matí. Per la tarda, més festa per a joves amb nous concerts.