Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Frankfurt es meravella amb la cultura catalana

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president del Parlament, Ernest Benach, han clausurat aquest diumenge l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Frankfurt, i han passat el testimoni a la ciutat de Tallin, que acollirà l’Aplec el 2008. L’Aplec s’ha clausurat amb èxit de públic i s’estima que al llarg dels dos dies més 15.000 persones han participat en les activitats organitzades en els diversos punts de la ciutat. Tresseras ha comentat que després de la celebració de l’Aplec “tenim una sensació d’èxit total”.

Redacció 06/08/2007

Havaneres, rom, concert i correfoc a Frankfurt. Amb aquests ingredients, les entitats participants a l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics van organitzar, aquesta passada nit de dissabte, una mena de festa major a la catalana. Després d’un dia ple de l’ambient propi de les festes dels pobles i ciutats de Catalunya, amb cercavila, ballada de sardanes i actuació castellera, la nit no va desmerèixer. A un quart de vuit del vespre, les havaneres i el rom dels vallesans L’Espingari van començar a animar la nit fent participar dels cants tant al públic català com l’alemany. El punt i final a la nit va ser pels, també vallesans, Diables de Montornès, amb una versió descafeïnada d’un correfoc. Entre una cosa i l’altra, actuació d’esbarts i concert de folk per acabar d’arrodonir la jornada.

Castellers i figures

Les construccions humanes agraden als alemanys. Després que aquest dissabte el públic quedés bocabadat amb els castellers de Lleida, aquest diumenge l’actuació dels Falcons de Piera (Anoia) els ha tornat a seduir. La colla, que celebra el 10è aniversari de la seva primera construcció, ha estat la que més estona ha ocupat la plaça de la Borsa de Frankfurt aquest diumenge al migdia, on s’ha tornat a veure una gran representació de les entitats catalanes desplaçades a l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. Els Falcons han aixecat mitja dotzena de figures, com els avions, el panxa enlaire, el ventall o la figuereta.

Sardanes i balls

Fins a quatre grups de les comarques gironines han participat a l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics a Frankfurt, que finalitza aquest diumenge. Durant l’última jornada d’aquest aplec, els Bastoners de Sils (Selva) i els Gegants d’Anglès (Selva), en Miquel i la Remei, han participat a l’exhibició de grups a la plaça de la Borsa de la ciutat alemanya. Al migdia, i com a colofó d’un intens cap de setmana de catalanitat a Frankfurt, les colles Mediterrània de Figueres (Alt Empordà) i la Continuïtat del Montgrí, de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) han ballat les últimes sardanes al ritme de la Principal d’Amsterdam.