Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Frankfurt acull una exposició sobre el còmic a Catalunya des de finals de la Guerra Civil fins als Jocs Olímpics

Ahir al vespre s’inaugurava al Museum für Kommunikation de Frankfurt l’exposició ‘Cataloonia- Un país que es dibuixa cap al futur’, una coproducció entre el Museu i l’IRL amb motiu de la participació de la cultura catalana com a convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt. La mostra, comissariada per Gheorg-Chrsitof Bertsh, il·lustra un període que va des del final de la guerra civil espanyola i l’inici del règim franquista el 1939 fins als Jocs Olímpics de Barcelona el 1992.

Redacció
Redacció 20/09/2007

A través de dibuixos originals, revistes de còmic i creacions de gran format dels autors catalans de còmic més importants, s’observa la influència del còmic en la vida social i cultural de Catalunya. Els treballs de Miguel Gallardo, Nazario Luque, Max (Francesc Capdevila), Lluís Juste de Nin, Xavier Mariscal, Daniel Torres i Francisco Ibáñez, el creador de Mortadelo & Filemón, són testimonis excepcionals d’aquest fenomen que, per primera vegada, és protagonista d’una exposició.

A la inauguració hi ha assistit el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, que ha qualificat la cultura catalana com a ‘summament visual’ i ha recordat que ‘els còmics van ser una forma de comunicació totalment innovadora – sobretot als anys 60 i 70, i especialment en el cas dels còmics per a adults -, que divulgava temes polítics i culturals, fent servir elements de guió, de dialògica i de narrativa seqüencial, i que continua viva i vigent als nostres dies, amb totes les seves evolucions’. Igualment, ha destacat que ‘Bertsch, junt amb la curadora del museu, Monique Behr, han fet una exposició que no només li concedeix al còmic la importància que li pertoca, sinó que narra una història cultural real. La història d’un gènere potent en un país creatiu’.

‘Cataloonia- Un país que es dibuixa cap al futur’, podrà veure’s al Museum für Kommunikation des d’avui dijous i fins al proper 18 de novembre.