Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

França també vol ser antitaurina

La réentré política a França vindrà marcada pel violent debat sobre els toros, que al país veí està arribant a unes cotes de radicalitat similars a les que té a Catalunya. El xoc entre els dos fronts es preveu antològic. Per una banda, el Govern Sarkozy simpatitza clarament amb la “vergonya” nacional espanyola, i la ministra d’Esports, Joventut i Sanitat, Rosalyne Bachelot, assisteix regularment als toros, el darrer cop la setmana passada a Bayona. A l’altra banda hi ha els contraris a la tortura de braus, entre els que s’hi comptabilitzen personalitats del món de l’espectacle, com Brigitte Bardot, Jean-Claude van Damme o la líder Zara Whites, coneguda estrella del porno.

Redacció
Redacció 21/08/2007

Els antitaurins demanen a Sarkozy que prohibeixi l’entrada als menors de quinze anys a les matances de braus, tot i que aquesta prohibició hauria de sortir de ministeris ocupats per defensors de les “corridas”, com el primer ministre François Fillon, Bachelot o la ministra de l’Interior. Michel Alliot-Marie.

A França el Codi Penal prohibeix “comportar-se de manera cruel amb els animals”, però la “festa” dels toros es celebra perquè s’invoca a “una festa local ininterrompuda”. Tal com afirma el corresponsal de La Vanguardia Ramón Llanas, serà difícil que cessi la festivitat dels toros a l’Estat francès, on no tenen remordiments amb els animals, inflant oques “fins que rebentin” o permeten la caça des de la mateixa constitució.

Els mitjans francesos es mostren dividits. Així, el dretà Le Figaro titlla el debat d’estèril i poc important, emplaçant als antitaurins a dedicar-se a coses més importants, defensant així la continuïtat d’aquest espectacle primitiu i repugnant. Libération, en canvi, demana a Sarkozy que actuï amb contundència per tal d’alliberar la societat del segle XXI d’aquesta tortura.