Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Fracassa la reforma del reglament del Congrés que preveia poder parlar-hi en català

La reforma del reglament del Congrés va fracassar ahir dimecres després de trobar-se bloquejada pel PP, que considera que la normativa ha de ser aprovada pels nous diputats i no ara que s’acaba la legislatura. PP i PSOE estaven d’acord amb el 90% de l’articulat a l’inici de la legislatura, però la introducció d’un nou règim lingüístic que permetés fer servir les llengües cooficials de l’estat va fer encallar la negociació entre els dos partits espanyols majoritaris. D’aquesta manera, el català seguirà estant vetat al Congrés dels Diputats durant el que queda de legislatura i fins que es torni a plantejar i s’aprovi una reforma de les normes dels diputats. Un cop més, el Congrés espanyol ens imposa les seves tesis centralistes i retrògrades, contradient les promeses d’inici de legislatura que, com sempre, queden en paper mullat.

Redacció
Redacció 13/09/2007

La reforma del reglament de la Cambra Baixa ha naufragat avui dimecres en la seva votació final pel bloqueig del PP que argumenta que ara ja no és moment d’abordar aquesta reforma perquè s’acaba la legislatura i han de ser els nous diputats qui decideixin la normativa que faran servir en la propera legislatura.

Tot i així, PP i PSOE havien rubricat un document marc que incloïa un decàleg dels principals eixos de la reforma, però la proposta no va arribar mai a concretar-se. Durant la ponència de la comissió del reglament només es va constatar el fracàs, quan el diputat popular, Vicente Martínez Pujalte va mostrar les reticències de la seva formació.

Al juliol del 2005 la cordialitat entre PSOE i PP per reformar la normativa dels diputats es va encallar per la regulació de l’ús de les llengües cooficials de l’estat. El PP s’ha oposat des del principi incorporar un nou règim lingüístic, encara que els grups nacionalistes del Congrés es conformaven amb la regulació de les llengües i no demanaven que fos un dret com van fer al principi.

Amb aquest resultat, el castellà seguirà sent l’única llengua que els diputats pugin fer servir en l’ús de la paraula durant les seves intervencions al Congrés, i a més a més la normativa seguirà també sense renovar-se.

CiU ha criticat al PSOE per no acceptar una disposició específica en la que quedés constància que les normes de funcionament regularan el dret de fer servir les llengües cooficials pròpies.