Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Fins i tot a l’Iran parlen de les plebiscitàries!

Un canal de notícies de la televisió pública de l’Iran ha informat aquest dimarts sobre el preacord al qual han arribat CDC i ERC pel 27-S. Ho ha fet de manera àmplia, en una peça de més de 3 minuts, i no ha donat una cobertura esbiaixada cap a la versió de l’Estat, com sovint passa als mitjans internacionals. L’exemple de la cadena Press TV se suma al del portal de notícies també persa Vista.ir.  

Redacció
Redacció 01/04/2015

“Declaració d'independència en un màxim de 18 mesos”

El canal de notícies iranià Press TV, que emet en anglès, es fa ressò de la notícia dient que els “si els partits independentistes guanyen les eleccions del 27 de setembre, declararan la independència en un màxim de 18 mesos i començaran a redactar una Constitució immediatament després dels comicis”. Expliquen que el govern català va voler celebrar un referèndum l’any passat però el TC va bloquejar la iniciativa, i que Madrid ja ha dit que no permetrà la secessió catalana.

Corresponsal a Barcelona

L’informatiu iranià demostra estar força ben informat, ja que destaca que “la unitat exhibida és significativa”, i a més s’escapa de la versió oficial d’Espanya, ja que després d’explicar la notícia connecta amb un corresponsal que no és a Madrid, sinó a Barcelona. El periodista, Kusai Kedri, explica la reacció de Rajoy, però també comenta que els partits sobiranistes estan disposats a impulsar un procés d’independència unilateral si l’Estat s’hi oposa i que el 9 de novembre ja van organitzar un “referèndum informal”. D’altra banda, diu que de moment ni Espanya ni la UE són favorables a la secessió catalana, però que “fins i tot els seus aliats més propers a Rajoy el critiquen per ser dur, intransigent i inflexible perquè ni es planteja una reforma constitucional”.

Només una imprecisió

La informació va acompanyada en tot moment per imatges sobretot del president Mas, Oriol Junqueras i altres polítics sobiranistes, del 9N, del Palau de la Generalitat, i també de Mariano Rajoy. Només una imprecisió: Press TV afirma que CDC ha signat el preacord sobre el full de ruta amb tres partits més. Una cosa que encara està lluny!