Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Esquerra xifra en 1.200 euros anuals per persona l’espoli fiscal al País Valencià

Esquerra Republicana del País Valencià xifra en 5.600 milions d’euros el que els valencians deixen de percebre cada any en impostos que paguen i que després no s’inverteixen al País Valencià. Això suposa la pèrdua de 1.186 euros per cada habitant del País durant un any, o 3,25 euros per cada valencià cada dia, és a dir un total de 15 milions d’euros diaris. Aquestes són les grans xifres d’un estudi realitzat per Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) i que es donarà a conèixer a través de la campanya Valencià: paga i calla! (El preu d’ofrenar noves glòries a Espanya).

Redacció
Redacció 24/02/2009

El president d’ERPV, Agustí Cerdà creu que l’informe ‘ajudarà a desmuntar alguns dels tòpics amb què els polítics espanyols acostumen a resoldre qualsevol polèmica sobre el finançament autonòmic’. Cerdà desmenteix que siguin les comunitats autònomes amb major renda les que tenen dèficit fiscal i les que tenen menor renda n’aportin menys ja que afirma que ‘el País Valencià està 1.661 euros per baix de la mitjana del PIB i és aportador net’.

Cerdà ha carregat durament contra l’afirmació que tots els habitants de l’Estat espanyol han de ser iguals, en aquest sentit afirma que els valencians volen ser ‘tant espanyols’ com els extremenys o els lleonesos que ‘cada any reben fons d’altres comunitats i estan en una renda per càpita per sobre de la mitjana. O millor com els navarresos, que tenen recaptació d’impostos pròpia i paguen la quota a l’Estat amb un sistema de concert econòmic’.

Esquerra fa una crida al Govern valencià i a l’oposició per ‘demanar el que és nostre’. En aquest sentit apunta: ‘Si els impostos en lloc de pagar-los a l’administració central els pagàrem a l’Agència Tributària Valenciana, tal i com fan bascos i navarresos, o si tinguérem un estat propi no hauríem de pidolar el que és nostre. No es tracta de demanar més diners sinó de d’evitar que ens roben’.