Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Esquerra consultarà a les bases la seva postura sobre el finançament

Segons ha informat aquest divendres Catalunya Ràdio, la direcció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) consultarà finalment a la militància quina postura ha d’adoptar el partit un cop el Govern català arribi a un acord de finançament amb el Govern espanyol. Així, la direcció acceptaria la petició que van manifestar la setmana passada els crítics d’Esquerra Independentista (EI) a qui també va donar suport Reagrupament.cat. Esquerra estaria estudiant diversos mecanismes per veure de quina manera es materialitzarà aquesta consulta i ho comunicarà aquest dissabte al Consell Nacional que celebra la formació. Tot i això, avancen que cal ser prudents i no intervenir en les negociacions.

Redacció
Redacció 20/02/2009

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que parla en nom de la direcció del partit i que donaran compte d’aquesta determinació (sotmetre el tema de finançament a consulta entre la militància) al Consell Nacional. La direcció del partit ha canviat d’opinió en aquest aspecte, ja que s’havia manifestat contrària a abordar la conveniència de fer un referèndum intern aquest cap de setmana en el Consell pensat per proclamar a Oriol Junqueras com a candidat de la formació a les properes eleccions europees.

Ridao ha admès que hi ha hagut alguns avenços, ‘modestíssims’, però ha afegit que no es garanteixen qüestions fonamentals com el principi d’ordinalitat. Ridao ha apuntat que si no hi ha un acord l’única alternativa possible és quedar-ne desvinculat i negociar bilateralment. ‘Altra cosa és si el govern estatal està disposat a tirar endavant un model de finançament sense Catalunya’ ha dit i ha assegurat que si té la temptació o comet la temeritat de convocar un consell per forçar un acord, no quedarà més alternativa que quedar-ne al marge. Ridao ha criticat el fet que al Govern espanyol ‘se li veu el llautó’ amb la seva estratègia de negociació que ha dit que consisteix en posar-hi pressa, fer el discurs recurrent que no hi ha diners amb l’excusa de la crisi i l’interès de Solbes i Zapatero per enfrontar comunitats autònomes.

ERC ja va consultar a les seves bases quina havia de ser la posició del partit en el referèndum sobre el nou Estatut d’autonomia de Catalunya. En aquella ocasió, el posicionament de les bases va obligar a canviar de parer la direcció del partit i tot plegat va acabar amb la sortida dels republicans de l’executiu català..