Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

És quan dormo que ho veig clar…

Tinc un amic que diu que té el síndrome de Peter Pan. No perquè no vulgui créixer. Ni per possibles sentiments freudians vers la figura paterna d’en… diguem-li Pere – per restar-lo en l’anonimat -. Sinó perquè continua tenint pol·lucions nocturnes com quan tenia 13 anys.

Redacció
Redacció 03/02/2011

Aprofitant l’avinentesa que ha sortit el nom del pare del psicoanàlisis, en Sigmund Freud – amb teories i models relacionats amb la sexualitat, per cert, força polèmics -, deixeu-me que us parli d’una part de la seva teoria sobre la interpretació dels somnis, que té més veure amb la temàtica d’avui, el meu amic Pere i les seves pol·lucions.

El nostre metge i neuròleg austríac deia moltes coses – no en va és considerat una de les més grans figures intel·lectuals del segle XX – però, per sintetitzar i anar al gra, Freud defensava la tesi que en tots els somnis hi ha un desig reprimit. Altres estudiosos de la matèria estableixen que no és que el somiador expressi desitjos inconscients, sinó que el somni s’alimenta de la informació obtinguda durant la vigília, que pren fragments de la realitat o que simplement es basa en el nostre estat d’ànim. En fi, teories divergents a banda, el que si que està clar és que, encara que moltes vegades no els recordem, quan dormim tots tenim somnis i, a vegades, humits.

D’entre els cinc o sis somnis que podem tenir de mitjana cada nit – i amb més freqüència durant la fase REM -, alguns són viscuts tan intensament que, fins i tot, podem arribar a notar sensacions corporals plaents com és el cas d’en Pere, un incipient somiador de somnis amb alt contingut eròtic. En major o menor cadència totes i tots hem tingut algun somni eròtic, a vegades, aquesta cadència és directament proporcional a que els fem públics, o no. Qui no s’ha despertat algun dia amarat de suor, amb el ritme cardíac accelerat i ben moll? Aquest seria un somni amb final feliç… I, quantes vegades ens hem despertat acaronant el clímax i, conscientment, tornem a aixafar l’orella en el coixí intentant reprendre el fil argumental per tal de provocar la sortida de crèdits de la nostra pel·lícula?

En Kinsey, pioner de la investigació sexual humana als Estats Units, deia que una de cada tres dones madures experimenten aquest tipus de somnis tan agraïts i que són més freqüents entre els 40 i els 55 anys. En canvi, pel que fa als homes, l’etapa més productiva és durant l’adolescència. Activitat, però, que continua amb el pas dels anys i que potser per al Peter, i no em refereixo al Pere, també n’era motiu de la seva dèria…

Des de temps immemorials, els humans hem estat atrafegats intentant descodificar els símbols dels somnis per a buscar-n’hi l’origen i l’explicació i, en el cas que ens ocupa, per descobrir si aquestes múrries evasions són sinònim de bona salut sexual o desitjos incomplerts que l’amputen.

Diuen els estudis que, en general, els homes solen somiar amb partenaires fogoses i desinhibides que els desitgen apassionament, que accedeixen a acomplir totes les seves fantasies eròtiques i que, normalment, són anònimes. En el cas de les dones, els somnis eròtics prenen rostre i, fins i tot, els protagonistes són persones conegudes. Siguin com siguin, iguals o diferents a la conducta sexual i social que practiquem quan estem desperts, perversos o dolços, en format duet, triplet o orquestrats, ambientats en la Roma antiga o entre les parets de l’oficina on fa no sé quants anys que m’hi arrossego i responguin, o no, als nostres íntims conflictes o necessitats emocionals amagades, quan apago el llum, caic en braços de Morfeo – i si també hi és en Neo, oli en un llum -, la ment s’abandona entre els llençols i se m’alliberen aquests desitjos o vivències. És llavors quan ho veig clar.

Veig prou clar que, posada a triar, si he de recordar algun dels meus somnis em quedo, sense dubtar, amb el de versió “S” o “X”  sigui en color o en blanc i negre, abans que somiar que caic per una escala de cargol, em perdo per un camí enmig la boira o assassino al causant que no recordi els anys que fa que treballo en la mateixa oficina, per molta explicació que tinguin.

P.S. Il·lustreu-me i expliqueu-me què somieu companys perquè, tot i que n’hi deuen haver, no he trobat cap estadística sobre quins somnis humits tenim els catalans i la cadència (no entrarem en perspicàcies ni valoracions encara que es digui que, els somnis de contingut sexual, són més freqüents com menys activitat sexual existeix en la vida real).