Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

ERC n’espera molt poc de la Comissió Bilateral

‘El traspàs de Rodalies no és realista’. Taxatiu i crític. Amb aquesta frase el portaveu d’ERC i cap de llista a les eleccions espanyoles, Joan Ridao, ha mostrat la seva desconfiança en que hi hagi avenços importants en la reunió de la Comissió Bilateral entre l’Estat i la Generalitat del pròxim dia 10 a Madrid. De fet, ha ressaltat que els republicans n’esperen ben poc de la trobada. ‘N’espero més –ha dit- de les eleccions espanyoles de març, sobretot si el PSOE no té majoria absoluta i si la correlació de forces ens és favorable’. Segons Ridao, ‘no assistim a un desplegament mandrós o lent de l’Estatut sinó a una autèntica manca de voluntat del PSOE per fet complir una llei orgànica estatal com és l’Estatut’.

Redacció
Redacció 30/12/2007

El dirigent d’Esquerra ha destacat respecte al traspàs de Rodalies que ‘és molt complex i no només des del punt de vista tècnic, sinó que es requereix una voluntat política que no hi és’. Després de criticar a Zapatero per no complir el traspàs de Rodalies a primers de gener, Ridao també ha criticat que el president espanyol no ha posat encara sobre la taula quin és el seu model aeroportuari. ‘Volem conèixer quin és el seu model’, ha destacat.

El mateix dia que Zapatero ha fet el seu balanç de legislatura, el portaveu d’ERC ha manifestat que aquests gairebé quatre anys han tingut dos moments diferents. Per un costat, ‘una primera meitat de legislatura que va ser la de l’esperança, d’un bienni progresista en el que vàrem contribuir en l’aposta de matèria de llibertats públiques i drets individuals, a imposar la llei d’igualtat i el matrimoni homosexual’. I per l’altre i ‘a partir del pacte Mas-Zapatero’, ‘el PSOE va posar el fre de mà i va tancar en fals el model d’organització territorial de l’estat’.

Segons Joan Ridao, ‘Zapatero prometia molt i ha complert molt poc; s’ha fracassat en el model territorial de l’estat amb un Estatut retallat; el procés de pacificació d’Euskadi ha quedat reduït a una qüestió de lluita antiterrorista i el PP ha acabat guanyant la batalla ideològica en el tema territorial’. En aquest sentit, els objectius per ERC és aconseguir una majoria favorable ‘a favor del dret a decidir’.

Vuit són els objectius d’ERC de cara a la pròxima legislatura, tal com ha anunciat Ridao, qui ha dit que amb la única formació amb qui pot arribar a acords és amb el PSOE. El primer d’aquests objectius fa referència al nou sistema de finançament on la formació republicana fixa com una de les seves ‘prioritats’ la seva revisió. En aquest punt, es reclama impulsar la negociació de la nova Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, la revisió cada cinc anys dels mecanismes de solidaritat, establir l’obligació de publicar les balances fiscals, modificar la Llei d’estabilitat pressupostària i crear l’oficina pressupostària al Congrés.

El segon aspecte més important és la xarxa d’infraestructures: traspàs de la gestió de Renfe juntament amb la inversió necessària, quantificada en un mínim de 6.000 milions d’euros fins al 2020; traspàs de la gestió dels aeroports d’interès general; i la reducció del ‘dèficit històric d’inversions en infraestructures’ començant per prioritzar l’Eix Mediterrani i ‘la creació urgent del fons per l’homogeneïtzació de peatges, el rescat selectiu i la subvenció de peatge’.

Els altres aspectes que posarà ERC damunt la taula per arribar a acords amb el PSOE serà ‘el canvi en les polítiques econòmiques per afavorir la competitivitat i l’equitat’; apostar ‘decididament per les polítiques públiques del benestar’ i per una ‘política d’immigració realista, justa i de futur’; modificar la Llei de la Memòria històrica; la plena capacitat de gestió del territori; i que ‘l’estat mostri la seva plurinacionalitat, pluriculturalitat i el seu plurilingüisme’.