Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

ERC i ICV insten Mas a liderar un ‘front comú’ contra la homogeneïtzació de les autonomies

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, i el d’ICV, Joan Herrera, han coincidit a respondre l’amenaça d’homengeïtzació de les autonomies acusant el PSOE i el PP d’utilitzar l’actual crisi econòmica com a coartada per ‘retallar l’Estat autonòmic’. Per això republicans i ecosocialistes han demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que lideri la unitat dels partits catalanistes. Ridao ha demanat un ‘front unitari’ a Madrid’ amb la implicació dels diputats catalans al Congrés. Herrera, en canvi, ha apostat per crear una comissió de l’autogovern on ‘no es parli només de finançament’, i on es treballi en una proposta que ‘avanci en l’autogovern’ plantejant una reforma constitucional.

Redacció
Redacció 17/01/2011

Ridao creu que l’Administració de l’Estat necessita una ‘liposucció’
Ridao ha explicat que en la Permanent Nacional del partit s’ha presentat un document amb propostes per tal de reduir la ‘mida’ de l’Administració de l’Estat, de la qual Ridao considera que necessita una ‘liposucció’. El document qüestiona, entre d’altres, la vicepresidència tercera, que el republicà ha definit com una ‘canongia’ i ‘recès d’or’ per a Manuel Chaves.

Herrera aposta per un front comú al Parlament
Per tot això, Joan Herrera ha fet una crida per crear un front comú al Parlament per lluitar contra aquesta deriva uniformista del l’executiu central. Un front comú que s’hauria de concretar en una comissió de l’autogovern que treballés en la direcció d’avançar des d’un punt de vista nacional mitjançant una reforma constitucional, i que no parlés ‘només de diners’. I és que per Herrera aquesta és l’única resposta possible des de Catalunya a les propostes de recentralització del PSOE i, especialment, del PP.

A banda d’aquest pas endavant del Parlament, Herrera també ha anunciat que demanarà al Congrés dels Diputats una reunió dels representants de les comunitats autònomes al Senat perquè, com ha dit, ‘no es pot parlar dels altres sense convocar-los’.