Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

‘Em preocupa que es relacioni tan directament la situació de la llengua catalana i el perill de la seva desaparició amb la immigració’

|

- Publicitat -

En l’entrevista, Najat El Hachmi considera que ‘una festa de la diversitat on tothom tasta plats de fora i després ni se saluda amb el company de feina marroquí’ no soluciona la xenofòbia, el racisme i les desigualtats socials. En aquest sentit, pensa que ‘Mentre els immigrants no tinguin dret a vot, la seva veu no serà escoltada’ i acusa els polítics de no tenir un discurs ‘que s’allunyi de l’estigmatització’. ‘Sempre m’ha sorprès com s’assemblen la dreta i l’esquerra en això’, sentencia.

En referència a la possibilitat que les diferències religioses siguin un element afegit a les dificultats de convivència, creu que la religió no és un element conflictiu perquè els musulmans tinguin una forma de pensar massa diferent de la ‘nostra’ sinó perquè la presència de la població musulmana posa de manifest que ‘la societat catalana i les societats europees en general, encara no han solucionat la relació que tenen amb les religions.

Publicitat

Najat El Hachmi (Nador, Marroc), d’origen amazig, va estudiar filologia àrab a la Universitat de Barcelona i malgrat la seva joventut s’ha convertit en una escriptora reconeguda. Entre les seves obres cal destacar Jo també sóc catalana‘ (Columna, 2004), en la qual reflexiona sobre la identitat d’una dona jove, mare i catalana d’origen marroquí i ‘L’últim patriarca‘ (Editorial Planeta, 2008), llibre guanyador del Premi Ramon Llull de l’any 2008.

Ha col·laborat en mitjans de comunicació com el programa l’Oracle de Xavier Graset a Catalunya Ràdio o el diari comarcal el 9 nou d’Osona. Actualment, és articulista del Periódico de Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut