Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Els sis territoris amb estatuts reformats augmentaran la coordinació per evitar invasions competencials de l’Estat

Els governs dels territoris que ja tenen els seus estatuts reformats han acordat aquest dilluns, en una reunió a Sevilla, augmentar la col·laboració horitzontal entre aquest nivell de govern i superar el ‘dèficit històric’ que hi ha hagut en aquesta matèria. Els sis territoris són Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andalusia, Aragó i Castella i Lleó.

També han acordat signar convenis de col·laboració i coordinar-se per evitar la invasió competencial. El vicepresident andalús, Gaspar Zarrias, ha assegurat que la reunió un pas més per ‘consolidar el procés descentralitzador de l’Estat i assentar el paper de les comunitats a l’hora de ser cada cop més Estat’.

Redacció
Redacció 20/10/2008

Aquesta és la segona reunió d’aquestes característiques que se celebra, després de la que es va fer el 9 de juliol passat a Saragossa. La tercera reunió es farà al gener a Castella i Lleó.

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, ha assegurat que el grup de treball creat per aquests sis territoris ‘no és un front comú contra ningú, sinó a favor del desenvolupament dels Estatuts amb celeritat i diligència i a favor de prevenir invasions competencials’. Així, ha assegurat que els sis nous estatuts ‘són instruments valuosos per resoldre dèficits importants de l’Estat de les autonomies, com la manca de cooperació horitzontal o la falta d’un marc on consensuar les posicions de les autonomies respecte a directives europees’.

Per la seva banda, el vicepresident aragonès, José Ángel Biel, ha destacat que ‘en 30 anys, les autonomies han signat més de 10.000 convenis de col·laboració amb l’Estat i en canvi se n’han signat menys de 30 entre comunitats’.

En la reunió, s’ha acordat la signatures de convenis de col·laboració entre territoris per tal que llicències i autoritzacions atorgades per una comunitat puguin tenir efecte en el territori d’una altra. Alguns àmbits que s’hi podrien incloure són la formació de manipuladors d’aliments, de personal que realitza operacions de manteniment higiènic sanitari d’instal·lacions de risc o llicències de caça i pesca en aigües interiors.

També s’ha acordat la creació d’un mecanisme d’alerta davant de projectes normatius que envaeixin competències autonòmiques, facilitant una major coordinació en la resposta de l’Estat, i establir un protocol d’actuació per coordinar la postura dels territoris alhora de participar en les decisions de les institucions de la Unió Europea (UE).

Finalment, també s’ha acordat participar en la designació dels membres dels òrgans constitucionals, així com els òrgans i institucions de l’Estat de caràcter econòmic i social.