Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els rectors de les universitats catalanes no dialogaran mentre durin les ‘ocupacions forçades’

|

- Publicitat -

Els rectors de l’ACUP han enviat aquest comunicat per aclarir la seva posició sobre dues qüestions molt concretes. De primer, han volgut refermar ‘el seu compromís amb la universitat pública de qualitat’ i la seva ‘convicció profunda’ que el procés de construcció de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) contribuirà de manera ‘molt rellevant’ a ‘la millora’ de les universitats del país. D’aquesta manera, i segons l’ACUP, Catalunya mostra la ‘seva convicció europeista i capdavantera’ en l’àmbit universitari.

En segon lloc, el comunicat explica que ‘com sempre’ estan disposats ‘a dialogar’ sobre ‘totes les coses que concerneixen l’aplicació de l’EEES’ però afegeixen que ‘no es dialogarà no mentre es mantinguin ocupacions forçades d’espais als campus universitaris’ i que, ‘en cap cas’, s”aturarà’ el procés de desenvolupament de l’EEES ni es realitzarà ‘cap referèndum vinculant al respecte’. Aquesta decisió ja ha estat presa i ratificada pels representants ‘legítims del poble (el Parlament de Catalunya i les Corts Generals d’Espanya)’, que són ‘els garants i finançadors del sistema universitari públic’.

Publicitat

La UAB no retirarà els expedients

Per la seva banda, el vicerector d’estudiants de la UAB, Joan Carbonell, ha avisat aquest dilluns que la direcció de la universitat no retirarà els 31 expedients imposats contra diversos estudiants per les manifestacions contra el Pla de Bolonya que hi va haver la primavera passada, una de les condicions que els universitaris han posat sobre la taula per aturar els actes de protesta. Carbonell, a més, ha avisat que des de la direcció de la universitat no s’acceptarà un referèndum vinculant.

Carbonell ha volgut deixar clar que els expedients van ser imposats ‘per conductes violentes, no per idees, i per tant no es retiraran’. En aquest sentit, el representant de la direcció de la universitat ha destacat que es tracta d’uns processos que ‘com que són garantistes, duren uns mesos i encara s’han de tancar’.

Pel que fa a la demanda d’organitzar un referèndum vinculant, Carbonell s’hi ha negat ‘perquè no es pot fer’. Segons ha explicat, els estatuts de la UAB no ho permeten, per la qual cosa ho descarten. Això sí, ha ressaltat que des de la direcció de la universitat s’ha proposat que els estudiants puguin fer una consulta ‘amb la pregunta que ells vulguin’. Un procés que comptaria, segons Carbonell, amb el suport logístic de la universitat però que no tindria cap valor oficial. En aquest sentit, el representant ha destacat que ‘de com s’aplica Bolonya se’n pot parlar, però el pla no pot tirar enrere’.

Quant a a les altres dues reclamacions que s’han fet des dels manifestants de la UAB, Carbonell s’ha mostrat rotund. Per una banda, ha avisat que la dimissió de la degana de la facultat de Filosofia i Lletres, Helena Estalella, ‘és un punt poc negociable’ i que la professora ‘no té intenció de dimitir’; per l’altra, ha avisat que el reconeixement del dèficit de la universitat, que ha reconegut que és de 20 milions d’euros, ja està dipositada a la Sindicatura de Comptes, el Departament d’Universitats i el Consell Social de la universitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut