Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els militars fa 10 anys que incompleixen la llei retenint els documents de Companys

|

- Publicitat -
Els militars encoberts pel Ministeri de Defensa porten prop de 10 anys desafiant la Llei de la Memòria Històrica, aprovada l'any 2007, que els obliga a lliurar la documentació confiscada durant la Guerra Civil al Centre Documental de la Memòria Històrica. Tal com publica el web Cuartopoder.es, l'exèrcit tampoc ha lliurat els documents de les obres realitzades pels presoners republicans que van ser sotmesos a treballs forçats sota el comandament i el control dels militars.
 
Els militars es fan els suecs
 
El ministeri de defensa ha fet cas omís a la petició de la Comissió de la Dignitat, que ja l'any passat va reclamar al ministre Pedro Morenés la devolució dels documents confiscats per la Gestapo a la seu de la presidència de la Generalitat a París en 1940 i que segueixen emmagatzemats a l'Arxiu de l'exèrcit, a Àvila, on només amb un permís previ del Ministeri i la bona voluntat dels funcionaris (oficials a la reserva o segona activitat) poden ser consultats.
 
Documents robats pels nazis a Catalunya
 
Lluís Companys entre 1939 i 1940 a París va dedicar part del seu temps a la difusió de la cultura catalana des de la Fundació Ramon Llull i l'auxili dels nombrosos refugiats. Però tota la documentació està en mans de defensa i és per això que Esquerra va presentar la proposició no de llei presentada a la Comissió de Defensa del Congrés pel diputat d'ERC Xavier Eritja i signada pel seu portaveu, Joan Tardà, exigint la restitució dels documents requisats pels nazis.
 
La documentació també conté peces reservades de l'arxiu institucional que es van traslladar des de Barcelona en els primers dies de 1939. La policia nazi va intervenir aquests documents que formaven part de l'arxiu reservat de presidència de la Generalitat, juntament amb documentació del Govern Basc, i els va posar a disposició de l'ambaixada espanyola franquista i, per ordre del director general de seguretat, Gabriel Coronado, es van traslladar a Madrid. La resta de la documentació va quedar a París i al final de la guerra la va recuperar el Govern Basc, que després del seu retorn de l'exili, la va tornar a la Generalitat.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut