Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Els governs de Catalunya i Escòcia es reuneixen per potenciar ‘l’aprenentatge mutu’

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, s’ha reunit aquest dilluns amb la ministra d’Afers Exteriors d’Escòcia, Linda Fabiani, en una trobada preparatòria amb vista a la primera visita oficial a Catalunya que farà el primer ministre escocès, Alex Salmond, el pròxim mes de desembre.

Carod-Rovira ha plantejat els objectius bàsics d’aquestes visites, que tenen una ‘dimensió d’aprenentatge mutu’, segons ha dit. En primer lloc, ‘mantenir les excel·lents relacions’ entre ambdós governs, en segon lloc ‘crear un marc estable de relacions sobre temes concrets’ i potenciar els negocis entre Catalunya i Escòcia, especialment en aquests moments ‘complicats’ per a les economies. Carod ha avançat que Salmond, un culé declarat, té previst assistir al Barça-Madrid del desembre.

Redacció
Redacció 14/10/2008

Carod-Rovira ha parlat també d’un quart objectiu, més enllà del marc institucional, i és que el primer ministre d’Escòcia assistirà al partit que es disputarà al Camp Nou entre el Barça i el Reial Madrid el pròxim 14 de desembre. La mateixa ministra d’Afers Exteriors ha remarcat la voluntat de Salmond d’assistir a un partit ‘d’un dels seus equips de futbol preferits’, segons ha dit. Encara en relació amb el Barça-Madrid, Carod ha expressat el seu desig que els entrenaments del Barça a Escòcia ‘portin bona sort’ i que l’equip blaugrana sigui el vencedor del partit, com a regal per al primer ministre.

Dins l’àmbit institucional, Fabiani ha destacat l’interès del govern escocès per temes com la biotecnologia o els mitjans de comunicació audiovisuals. La ministra d’Afers Exteriors també ha remarcat l’interès per l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 1992, davant la cita que tenen els escocesos l’any 2014, quan són els amfitrions dels Jocs de la Commonwealth. En l’àmbit econòmic, Linda Fabiani ha destacat els punts en comú en relació amb el teixit empresarial a Catalunya i a Escòcia, constituït segons la ministra escocesa per moltes petites i mitjanes empreses. En aquest sentit ha apostat per parlar amb aquells escocesos que treballin amb Catalunya, així com amb la Generalitat per tal de ‘fomentar aquestes empreses’.

Carod, per la seva banda, ha remarcat la bona predisposició del conjunt del Govern per a potenciar les relacions entre ambdós països. ‘La pràctica totalitat de departaments veuen centres d’interès positius en les relacions entre els dos governs’, ha explicat. Aquesta reunió de treball celebrada aquest dilluns, en la qual també hi ha participat la secretària d’Afers Exteriors del Govern, Roser Clavell, precedeix la visita del primer ministre escocès al pròxim mes de desembre, que respon així a la invitació del vicepresident del Govern català al dirigent escocès, en el marc de la visita de l’Executiu català a aquest país el passat mes de gener.