Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els expresidents criden a manifestar-se ‘massivament’ per la dignitat de Catalunya

Els expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i del Parlament de Catalunya, Heribert Barrera i Joan Rigol, han fet pública avui una declaració conjunta (doc) fent una crida a la ciutadania a participar ‘massivament’ en la manifestació de dissabte vinent en contra de la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC). Pujol, Maragall, Barrera i Rigol consideren que ‘el nostre país viu un moment difícil’, motiu pel qual ‘cal que ens respectem i que ens fem respectar’. ‘No hem de tenir por’, han afirmat solemnement.

Redacció
Redacció 08/07/2010

El manifest, que ha llegit Rigol, afirma: ‘Ja ha quedat clar que el poble de Catalunya rebutja el tracte que ha rebut l’Estatut i, a través d’això, les nostres institucions i la nostra voluntat popular. La nostra capacitat de decidir. I ha quedat clar que seguirem lluitant pel nostre reconeixement com a Nació, pel respecte i tracte no discriminatori de la nostra llengua i la nostra cultura, per un finançament just, per totes les nostres Institucions, per tot allò que és la base de la nostra personalitat pròpia. I caldrà tornar-s’hi a posar l’endemà mateix de la manifestació. Amb l’energia que calgui durant el temps que calgui.’

‘Jo hi vaig ser’
Els quatre expresidents consideren que l’actitud que han de tenir els assistents a la manifestació ha de ser exemplar: ‘Cal anar-hi, per tant, com es va als esdeveniments de gran transcendència. Que hi va tothom, dels avis als néts. I els qui al cap de quatre dies votaran blanc i uns altres negre, però que tots volen salvar la dignitat del país. I per poder-ho dir d’aquí a molts anys: ‘En aquella manifestació, jo hi vaig ser’.

Proposta de Maragall
Pujol, Maragall, Barrera i Rigol ja van anunciar l’estiu passat que estaven disposats a participar en una manifestació en contra de la retallada de l’Estatut. La manifestació va ser una proposta del ‘pare’ de l’Estatut, Pasqual Maragall, que va instar la ciutadania a sortir al carrer fins i tot abans que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) escapcés el text.

Maragall veia convenient fer aquesta manifestació demostrant la voluntat del poble català de que es respecti l’Estatut que es va votar en referèndum fins i tot abans que el Tribunal Constitucional espanyol emetés sentència i proposava com a data l’Onze de Setembre. Pujol, Barrera i Rigol s’hi van mostrar disposats tot i que també van relativitzar l’eficàcia d’aquest tipus d’actes.