Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els ecologistes diuen que l’alcalde d’Ascó ha ‘insultat’ al poble oferint la localitat com a seu del cementiri nuclear

Ecologistes en Acció i l’Organització Ecologista l’Escurçó han denunciat aquest dimarts les declaracions que va fer l’alcalde convergent d’Ascó, Rafael Vidal, en les que no descartava oferir el municipi com a seu del magatzem de residus nuclears.

Segons el president de l’Organització Ecologista l’Escurçó, Joan Manel Olivella, les seves paraules són un ‘insult’ perquè contradiuen la ‘voluntat’ del poble i la del Parlament de Catalunya, que segons explica, ja va manifestar que ‘no volia el cementiri nuclear’. Per altra banda, Vandellòs II s’ha connectat aquest dimarts a la xarxa després que el 24 d’agost es produís un incident en el generador elèctric.

Redacció
Redacció 21/10/2008

Ecologistes en Acció i l’Organització Ecologista l’Escurçó han realitzat aquest dimarts un acte reivindicatiu davant la central nuclear de Vandellòs II, concretament a la Platja de l’Almadrava, per demanar un pla de clausura definitiu de les centrals i el seu desmantellament. Aquesta acció s’ha portat a terme per recordar el dinovè aniversari de l’accident que es va produir el 19 d’octubre de 1989 a la central nuclear de Vandellòs I. Segons ha especificat el president de l’Organització Ecologista l’Escurçó, Joan Manel Olivella, les darreres incidències a les instal·lacions catalanes fan veure ‘l’urgència’ d’emprendre una acció conjunta de tots els actors socials i polítics del territori.

Tal com han afirmat, les polítiques de contractació, el ‘deteriorament’ del material, l’ampliació de potència i la ‘pèssima’ gestió de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), han fet que les centrals catalanes tinguin els ‘pitjors’ paràmetres de valoració per part del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Aquest manifest l’han realitzat conjuntament amb un veler d’Ecologistes en Acció, que davant la central nuclear ha alçat una pancarta reivindicant la salvació de les costes.

D’altra banda, segons ha informat l’ANAV, al voltant de dos quarts de cinc d’aquesta matinada s’ha procedit a sincronitzar el reactor de la central nuclear de Vandellòs II a la xarxa, després d’una parada no programada el passat 24 d’agost.

Els grups ecologistes han aprofitat aquest moment per denunciar la possible candidatura d’Ascó com a seu del magatzem de residus nuclears. Segons Olivella, és un ‘insult’ a la ‘voluntat’ del poble, a la de la resta de ciutadans de les comarques tarragonines, i a la del mateix Parlament de Catalunya, que tal com han remarcat, ja va anunciar que ‘no volien’ el cementiri de residus nuclears.

El president ha incidit en què l’alcalde d’Ascó, el convergent Rafael Vidal, és treballador de la central d’Ascó, fet pel qual hauria pogut rebre ‘pressions’ per què es decidís a oferir el seu municipi com a candidat per a instal·lar el magatzem. En aquest cas, els ecologistes creuen que la Llei de Règim Local no ho ha de permetre, ja que la seva decisió afecta a la resta de poblacions i comarques.