Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Els bisbes catalans volen que Lleida entregui les obres d’art en litigi a l’Aragó

Els bisbes catalans han sol·licitat aquest divendres que es compleixin ‘les decisions emanades de la Santa Seu’ sobre les obres d’art sacre de la Franja en litigi entre Lleida i Aragó. Amb aquesta afirmació, extreta de la 197a reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), que ha tingut lloc del 18 al 20 de gener, els bisbes catalans demanen que Lleida entregui a l’Aragó aquests béns eclesiàstics, tal com va demanar el Vaticà el febrer del 2009 mitjançant un escrit formulat per la Secretaria d’Estat Vaticana i que es va fer arribar al bisbe de Lleida, Joan Piris. Els bisbes catalans demanen que la solució acordada que es trobi, ‘respecti l’ús compartit d’aquest patrimoni religiós i cultural’.

Redacció
Redacció 21/01/2011

Els bisbes catalans reconeixen ‘la complexitat de la qüestió que en aquests moments es troba sota la jurisdicció dels tribunals civils’ però insisteixen que la prioritat és ‘preservar i complir les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics’.

Tot i això, demanen que la solució acordada que es pugui trobar, ‘respecti sempre l’ús compartit d’aquest patrimoni religiós i cultural i permeti que sigui posat al servei de tothom’. La Generalitat, en canvi, sempre ha defensat que la legislació catalana vigent estableix que Lleida és la propietària de les 112 obres d’art en litigi perquè la seva adquisició es va fer de manera ‘legítima’ i ‘documentada’.