Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Els accidents mortals en la construcció baixen un 30% en el que va d’any

|

- Publicitat -

La Cambra de Contractistes d’Obres Públiques (CCOP) ha publicat dades de sinistralitat laboral en el sector de la construcció, segons les quals els accidents han disminuït durant els primers mesos d’aquest any que finalitza. En concret, els accidents mortals han disminuït un 29,6%, els greus un 3,6% i els lleus un 13,4%. La Cambra de contractistes assegura que aquesta disminució d’accidents no està relacionada amb el fet que el sector de la construcció estigui en crisi i que hi hagi menys treballadors.

A partir del mes de setembre, però, l’índex de gravetat de la construcció catalana, que indica el nombre d’accidents greus o mortals per cada 100 treballadors, ha augmentat un 9% respecte l’any passat com a conseqüència d’un major nombre d’accidents greus. Per províncies, Lleida és la que registra un major índex de gravetat (2,29), seguida de Tarragona (1,26), Barcelona (1,22) i Girona (1,16).

Publicitat

Els treballadors eventuals han patit durant aquests 9 primers mesos el 50% dels accidents mortals, i el 57% dels accidents greus i lleus. Sent el personal majoritari en les obres, la CCOP creu que aquestes dades posen de manifest que el tipus de contracte, ja sigui eventual o fix, no incideix en la sinistralitat laboral del sector ‘com asseguren reiteradament els Sindicats i l’Autoritat laboral’.

La CCOP assenyala també que s’està estigmatitzant el sector de la construcció com el que més accidents laborals registra, quan hi ha 17 activitats econòmiques amb un índex d’incidència superior, segons dades del Departament de Treball de la Generalitat. Entre elles, destaca especialment el sector de la fusta, que supera al de la construcció tant en el nombre d’accidents mortals com en els greus i els lleus.

Per això la Cambra demana a l’Autoritat laboral que dediqui els recursos a millorar les investigacions sobre els accidents i la seva difusió, que asseguri la formació dels funcionaris públics en prevenció de riscos i que controli que les obres siguin segures abans d’iniciar la seva execució.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut