Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

El veto a la prohibició taurina arriba al món: “És un signe més del divorci Espanya-Catalunya”

Guifré Jordan @enGuifre – La decisió d’aixecar la prohibició dels toros a Catalunya per part del Tribunal Constitucional ja ha arribat a la premsa internacional. Si la decisió del Parlament del 2010 ja va tenir ressò mundial, diverses capçaleres ja parlen del veto de l’Alt Tribunal. El context, però, és completament diferent i ara alguns ja emmarquen la decisió en el conflicte entre els dos territoris: “És un signe més del divorci entre Espanya i Catalunya”, ha dit la xarxa d’emissores de ràdio francesa France Bleu. Repassem el tractament de la notícia en alguns mitjans de comunicació internacionals. 

Redacció
Redacció 20/10/2016

France Bleu (França)“La prohibició a les corrides de toros a Catalunya, cancel·lada”: La xarxa de ràdios francesa, part del grup de comunicació públic Radio France, explica que el Parlament català va prohibir els toros a partir d‘una ILP que va comptar amb 180.000 signatures. “Després de la decisió, s’esperen reaccions contundents d’animalistes i independentistes. Pels segons, és un nou signe del divorci entre Madrid i Catalunya”. En la mateixa línia, el diari Irish Times diu que grups animalistes i nacionalistes catalans ja estan en peu de guerra per la decisió. 

La Repubblica (Itàlia)“Cancel·lada la prohibició de les corrides a Catalunya. Barcelona: ‘Aquí la crueltat mai es permetrà”: un dels diaris italians amb més renom interpreta la decisió del TC sense complexos: “Madrid desautoritza Barcelona amb una decisió que és un nou capítol en la batalla entre el govern central i els secessionistes”. En un extens article, recull també declaracions de Neus Munté i Ada Colau amb voluntat de plantar cara a la sentència de l’Alt Tribunal.

France Presse (França) – “El màxim tribunal espanyol cancel·la la prohibició dels toros a Catalunya”: una de les principals agències de notícies fa arribar a diaris d’arreu del planeta que es tracta d’un tema sensible políticament i que “és probable que la decisió incrementi les tensions ja altes entre Madrid i Catalunya, on el govern regional està fent moviments per separar-se d’Espanya i ha anunciat un referèndum sobre aquest tema l’any vinent”. Les referències al plebiscit tampoc passen inadvertides a altres mitjans, com Euronews, el canal televisiu de notícies a nivell europeu més popular. 

Telegraph (Regne Unit) – “La cort màxima espanyola anul·la la prohibició catalana als toros”: el corresponsal a Madrid del diari britànic coincideix amb France Presse per dir que el moviment segurament farà augmentar les tensions entre Madrid i “la regió separatista”. A més, explica que el Parlament català ha aprovat un bon nombre d’altres mesures “amb l’objectiu de crear institucions per a una Catalunya independent” i totes “han estat suspeses pel TC”.

The New York Times (Estats Units)“La cort màxima espanyola anul·la la prohibició catalana als toros”: en una informació d’Associated Press, el rotatiu nord-americà recorda que les Illes Canàries ja van prohibir els toros el 1991. D’altra banda, comenta que una vintena de ciutats espanyoles també han retallat de forma dràstica o condemnat els toros. El context sobiranista tampoc se li escapa a l’article, que remarca la voluntat catalana de fer un referèndum el 2017: “Espanya ha dit que tampoc el permetrà”, rebla el text.

Askanews (Itàlia)“Per què Catalunya no podrà prohibir més les corrides de toros”: l’agència de notícies ofereix la notícia als seus clients explicant els motius del Constitucional, com ara que “els toros són part del patrimoni cultural”. 

Relacionats