Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Tribunal Suprem frena la venda de Cacaolat

L’entrada del Tribunal Suprem en el procediment del concurs de creditors de Cacaolat és un ‘obstacle important’ al procés de venda de la marca de batuts, tot i que no impedeix que el jutjat mercantil de Barcelona continuï amb el pla de venda de la marca i dels actius immobilitzat, segons han coincidit diferents experts i advocats consultats. Concretament, Anna Campa, advocada de la UGT en defensa dels treballadors davant el jutjat mercantil número sis de Barcelona, ha reconegut que la decisió del jutjat mercantil de Madrid és ‘un obstacle’ al procés de venda ja bastant avançat que tramitava el jutjat de la capital catalana. Els 400 treballadors de Cacaolat han donat suport al jutjat de Barcelona. El comitè d’empresa de Cacaolat i els sindicats UGT i CCOO han expressat el seu ‘suport total’ a la decisió del Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona en relació amb l’auto del 5 d’agost passat, on es defensava ‘de forma clara la continuïtat del procés de venda de la planta productiva de Cacaolat’.

Redacció
Redacció 12/08/2011

Els treballadors consideren que amb aquesta decisió es garanteix el manteniment dels llocs de treball i del projecte industrial, tant de les dues plantes de Catalunya com de l’ubicada a l’Aragó.

La declaració dels representants del treballadors s’ha donat com resposta a la decisió del Jutjat Mercantil número 7 de Madrid, on es segueix el concurs de creditors de l’empresa Clesa, propietària del 95% de les accions de Cacaolat, que, davant la negativa d’admetre el trasllat de l’expedient per part del tribunal català, ha reclamat la intervenció del Tribunal Suprem perquè decideixi quin dels dos tribunals mercantils té la competència de venda de la marca.

L’auto del tribunal de Madrid es produeix després d’un altre decisió del tribunal mercantil català on es negava a paralitzar el procés de venda iniciat de la marca Cacaolat i dels seus actius immobilitzats.

Legislació mercantil espanyola deficitària

Francesc Tusquets Trias de Bes, advocat del despatx ‘Tusquets Trias de Bes’ i professor de Dret Mercantil de la Universitat de Barcelona (UB) ha qualificat ‘deserio’ el conflicte entre els dos tribunals mercantils i ha manifestat que aquesta situació no es donaria a altres països de la Unió Europea on la legislació sobre grups empresarials, com el cas del conglomerat de societats de Nueva Rumasa, es molt més ‘competent i concreta’ que la legislació mercantil espanyola, segons ha explicat a l’ACN.

Francesc Tusquets ha dit que tot i que la sol·licitud d’intervenció del Tribunal Suprem no paralitza automàticament el procediment de venda que està seguint el Jutjat Mercantil de Barcelona, només la possibilitat tècnica de què el Suprem pugui decidir la paralització provisional del procediment farà que els potencialment compradors que han manifestat el seu interès per la compra vagin a partir d’ara en ‘molta cautela’.

El mes de juny passat, el tribunal mercantil número sis de Barcelona va autoritzar la venda de tot ‘l’immobilitzat material’ (marques i altres títols de propietats industrials) i material (equips, inastal·lacions, maquinària , existències, etc), cosa que ara, el 5 d’agost, ha ratificat com resposta a l’auto del primers d’agost del tribunal de Madrid on es reclamava el trasllat de l’expedient de Cacaolat al tribunal madrileny.

El Govern ‘confia’ que el procés es quedi a Barcelona

Un portaveu de la Generalitat ha manifestat la seva ‘confiança’ de què el procediment del concurs de creditors es mantingui en el tribunal català per tal de facilitar que el procés de venda ‘arribi a bon port’ després de molts mesos que la negociació d’esta allargant.

Aquest mateix portaveu considera que si el procés es manté en els tribunals catalans serà més fàcil trobar una ‘sortida viable per a la marca’.