Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Termcat participarà a la trobada de llengües minoritàries de Dublín

L’Associació Europea de Terminologia (EAFT), presidida actualment pel centre irlandès de terminologia, ha convocat els propers dies 27 i 28 de juliol a Dublín una trobada amb les llengües minoritàries d’Europa per debatre el seu paper en política terminològica en el si de la Unió Europea. El Termcat hi serà present com a  representant la llengua catalana, la vuitena més parlada de la Unió Europea, per sobre de diverses llengües amb rang oficial com el danès, el suec o el finès.

Redacció
Redacció 25/07/2007

Amb 1.800.000 parlants, el gaèlic ha esdevingut recentment llengua oficial a la Unió Europea. En canvi el català (9 milions) és la vuitena llengua més parlada a Europa per sobre del danès, el suec o el finès, per exemple, però no comparteix amb aquestes llengües el rang d’oficialitat a la Unió Europea.

Malgrat que no sigui oficial a la Unió Europea, el model català és considerat exportable. Ho evidencia el nombre d’acords oberts en l’esfera internacional, Així la cooperació entre els governs quebequès i català és fluida des de ja fa alguns anys. En aquesta línia, el 2005 es va signar un nou protocol d’actuació en matèria de planificació lingüística entre el Govern del Quebec, la Generalitat de Catalunya i el Centre de Terminologia Termcat que es manté vigent en l’actualitat; en virtut d’aquest conveni, es col·labora en l’àmbit de la producció i la difusió terminològiques, especialment pel que fa a les tecnologies de la informació.

Per una altra banda, també recentment s’acaba de signar un acord amb la Xina per a la cessió de terminologia olímpica amb motiu de la propera celebració dels Jocs Olímpics de Pequín l’any 2008.

El Termcat és un organisme amb participació de la Generalitat, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.