Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El TC podria emetre la sentència contra l’Estatut avui o dimecres

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) podria tenir enllestida avui la sentència contra l’Estatut aquest dilluns mateix o bé dimecres, segons fonts coneixedores de les deliberacions de l’alt tribunal apuntades per l’ACN i pel viceprimer secretari i portaveu del PSC Miquel Iceta. Els magistrats han estat treballant en el text durant tot el cap de setmana i avui s’espera que la presidenta María Emilia Casas faci una prospecció del seu esborrany. Aquesta fórmula s’utilitza per no parlar d’una votació, però a efectes pràctics dóna a conèixer l’opinió dels magistrats. Si hi hagués acord, avui mateix ja es podria donar a conèixer el resultat de la sentència. Si no és així, demà i dimecres el ple es dedicaria a votar bloc a bloc la sentència i emetrien un resultat dimecres mateix.

Redacció
Redacció 28/06/2010

La presidenta Casas ha assistit a l’acte d’homenatge a les víctimes del terrorisme al Congrés dels Diputats espanyol, on ha mantingut un hermetisme absolut sobre els treballs del seu tribunal. En la trobada posterior als passadissos del Congrés, tot i la insistència dels periodistes, s’ha negat a proporcionar cap mena d’informació sobre com avancen els treballs de la sentència de l’Estatut al tribunal que presideix.

Aquest cap de setmana els magistrats han estat treballant en la confecció de la sentència, que segons les fonts consultades per l’ACN és imminent. El calendari amb el que treballa l’alt tribunal comença avui quan Casas podria sotmetre el seu esborrany de sentència a una prospecció durant el primer ple convocat per aquesta setmana que sembla decisiva.

La prospecció és un terme utilitzat pel TC quan no vol parlar de vot, però que a efectes pràctics suposa que cada magistrat exposa si dóna o no suport a la ponència. Si en aquest punt ja hi hagués acord, dilluns mateix l’alt tribunal ja podria donar a conèixer la resolució de la sentència.

Aquesta opció a hores d’ara es percep com poc probable ja que no sembla que Casas hagi reunit els suports necessaris per arrencar un consens als deu magistrats que composen el ple. El segon escenari que podria produir-se, segons les fonts consultades, passaria per un procés de votacions bloc a bloc confeccionant d’aquesta manera la sentència definitiva.

Si s’arriba a una votació bloc per bloc, Casas ja ha instruït els seus magistrats sobre quin seria el procediment a seguir. Les votacions es farien tenint com a base l’esborrany de sentència de Casas i no pas el recurs del PP o l’articulat de l’Estatut. Aquesta fórmula facilitaria veure en quins punts concrets hi ha acord i en quins la sentència està encallada. Seguint aquesta manera de treballar es donaria sortida als blocs que tenen consens.

El procés de votació bloc per bloc es per si mateix més llarg que una votació simple d’un esborrany de sentència. Per aquest motiu, es pensa que dimarts no podrien tenir llest un resultat global i caldria esperar a dimecres, en una segona jornada de votacions, per conèixer la resolució.

La ponència de la presidenta declararia inconstitucionals 13 articles de l’Estatut i en sotmetria 24 més a interpretació. L’esborrany de sentència escenifica el setè intent dels magistrats per dictar una sentència sobre l’Estatut. Anteriorment tots els esborranys presentats han fracassat, tant els de la progressista Elisa Pérez Vera com el del vicepresident conservador Guillermo Jiménez.