Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El suïcidi és la primera causa de mort de les dones de 15 a 44 anys a Barcelona

L’informe anual de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) exposa que la primera causa de mort entre les dones de 14 a 44 anys a Barcelona és el suïcidi, amb 13 casos el 2007. És la primera vegada des de fa 10 anys que la primera causa de mort entre les dones no és per accidents de trànsit, sida o sobredosi. Pel que fa als homes de la mateixa edat la primera causa de mort és la sobredosi, amb 39 casos, seguit per el suïcidi, amb 26 defuncions. Pel que fa a les persones d’entre 45 i 74 anys, el càncer de pulmó és la primera causa de mort en els homes i el càncer de mama en les dones. A partir dels 75 anys la primera causa són les malalties de l’aparell circulatori.

Redacció
Redacció 20/11/2008

Segons les dades de l’informe la mortalitat descendeix i l’esperança de vida a Barcelona creix. L’any 2006 va ser de 78,2 anys pel que fa als homes i 84,8 anys en les dones. Des del 1997 els barcelonins han guanyat 3,2 anys d’esperança de vida, i les barcelonines, 2,5 anys més.

L’hàbit tabàquic és una de les conductes de salut més importants, donada la seva contribució a la mortalitat cardiovascular, per càncer i per malalties respiratòries. A Barcelona, els ex-fumadors (26,6%) ja superen la població fumadora habitual (23,7%). La proporció de dones que es declaren fumadores habituals és menor que la d’homes en tots els districtes de la ciutat; en canvi, hi ha una proporció major de dones que es declaren inactives en el temps lliure respecte els homes.

De les substàncies addictives legals, l’alcohol és la més consumida, i presenta un patró de consum similar a anys anteriors. Respecte a les substàncies il·legals, destaca l’augment de consum tant de cànnabis com de cocaïna; el cànnabis continua essent la substància il·legal amb més penetració social i amb més consum juvenil. Tot i que la cocaïna és la que experimenta un increment més marcat en les primeres visites, els centres d’atenció i seguiment CAS, que gestiona l’ASPB, segueixen tenint l’heroïna com a substància il·legal que més activitat genera. En les urgències, la cocaïna és la substància que més episodis provoca.