Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

El SEPC crida a la mobilització davant l’actual situació de les infraestructures als Països Catalans

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil majoritària als claustres de les universitats catalanes i amb una forta presència als instituts públics d’arreu del país, fa una crida a la mobilització del conjunt de l’alumnat català per protestar pel caos de les infraestructures, per reclamar el dret a decidir en aquest àmbit, i també per denunciar que l’actual model de desenvolupament d’infraestructures està suposant un agressió preocupant al territori sense que s’aportin solucions a les problemàtiques de mobilitat de la majoria d’estudiants dels Països Catalans.

Redacció 30/11/2007

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) explica:

< – Que igual que reclamem el dret a tenir un model educatiu propi arreu dels Països Catalans amb el seu corresponent currículum i a decidir-lo des d’aquí, reivindiquem el dret a decidir sobre el model d’infraestructures al nostre país, com a dret inherent del poble català.
– Que cal un canvi radical en el model d’infraestructures del nostre territori. La situació no només és greu a Barcelona i a la seva àrea metropolitana amb la situació dels rodalies. El metro a Mallorca fa aigües, entre Gandia i Dènia el transport públic és ridícul, igual que entre Tortosa i Vinarós, per posar alguns exemples. Altres casos que reflecteixen la situació en la qual ens trobem són les comunicacions entre Barcelona i Lleida o algunes zones del Pirineu i Prepirineu, així com les possibilitats d’anar des de les comarques de Girona a la Catalunya Nord.
– Que aquest model centralista, regionalista i antiquat es complementa amb la pràctica nul•litat de polítiques globals per afavorir i abaratir el transport públic pel col•lectiu estudiantil com ja ha denunciat reiteradament el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
– Que aquest fet s’agreuja encara més pel model de priorització, per part de les institucions, de les línies d’Alta Velocitat per davant de les de rodalies, regionals o curta distància. Així també, l’ús del transport privat augmenta cada dia més gràcies també al fet que les administracions no promocionen l’oferta pública de transport en carretera. I és que, com ja ha estat denunciat per múltiples associacions i organitzacions, aquest model significa una important agressió al territori sense que impliqui quasi cap benefici directe per les classes populars del país ni tampoc pel conjunt dels estudiants.

És per tot això que des del SEPC fem una crida a la mobilització estudiantil per tal que d’una vegada per totes, les infraestructures públiques es decideixin i es gestionin des dels Països Catalans i tenint en compte les necessitats del conjunt de l’alumnat català.>>