Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El PSOE, el PP i CiU pacten in extremis la recuperació de la Llei Sinde al Senat

El PSOE, el PP i CiU han arribat aquest dilluns a un acord in extremis per ressuscitar la ‘Llei Sinde’ al Senat, segons han confirmat a l’ACN fonts del Ministeri de Cultura espanyol. La ‘Llei Sinde’, una de les normes que forma part de la Llei d’Economia Sostenible i que preveu el tancament de pàgines web de descàrregues, va ser desestimada al Congrés dels Diputats el passat 21 de desembre. CiU no hi va donar suport perquè no hi havia acord en altres matèries com les fiscals o financeres. Aquest principi d’acord preveu que l’execució del tancament o retirada de continguts requereixi autorització judicial prèvia.

Redacció
Redacció 25/01/2011

L’acord entre el PP i el PSOE a què després s’ha sumat CiU demana la modificació de la compensació equitativa per còpia privada. En concret, es demana la salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual i es permet que els òrgans competents adoptin mesures per identificar el responsable del presumpte delicte. En aquest sentit, amb una autoritzacó judicial es podran requerir als prestadors de serveis de la societat de la informació la cessió de les dades que permetin la identificació del culpable. Amb la mediació dels òrgans judicials els prestadors de serveis estaran obligats a facilitar les dades necessàries per portar a terme la identificació.

El principi d’acord introdueix una disposició addicional per la qual el Ministeri de Cultura vetllarà per la salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual enfront de la vulneració pels responsables de serveis de la societat d’informació. L’acord preveu també la creació d’un òrgan col·legiat d’abast estatal que exerceixi les funcions de mediació i arbitratge entre les parts i que tindrà caràcter vinculant. Aquesta comissió estarà formada per tres membres nomenats pel Ministeri de Cultura a proposta dels subsecretaris dels ministeris d’Economia i Hisenda, Cultura i Justícia. A més, podrà adoptar les mesures pertinents per interrompre la prestació d’un servei que vulneri drets de propietat intel·lectual o per retirar continguts.

Un jutjat decidirà el tancament de la pàgina web

Un dels canvis més importants que preveu aquest principi d’acord és l’esmena que estableix que correspondrà als jutjats centrals del contenciós-administratiu l’autorització per interrompre la suspensió dels serveis i per retirar aquells continguts que vulnerin la propietat intel·lectual. L’execució del tancament o retirada de continguts requerirà l’autorització judicial prèvia.

El procediment per obtenir l’autorització judicial s’iniciarà amb la sol·licitud dels òrgans competents en on s’exposaran les raons que justifiquen el tancament del web. El jutjat, en el termini de 24 hores i prèvia audiència del Ministeri Fiscal, dictarà la resolució autoritzant la sol·licitud efectuada. Com a màxim dos dies després es convocarà el representant legal i els titulars per escoltar-los i resoldre autoritzar o rebutjar el tancament del web.

La votació al Congrés, precedida per una aguda protesta

La votació de la ‘Llei Sinde’ al Congrés dels Diputats el passat 21 de desembre va estar precedida per fortes protestes a la xarxa. Les pàgines de descàrregues van fer aturades com a mostra del seu rebuig i les pàgines del PSOE o el Congrés dels Diputats van ser víctimes d’atacs cibernètics. En total, una vintena de pàgines web de descàrregues de pel·lícules i sèries van estar dotze hores sense funcionar. Portals tant coneguts entre els internautes com ‘seriesyonkis.com’, ‘pelitube.net’, ‘moviesdvdr.com, peliculas21.com’, ‘damedivx.com’, ‘pordescargadirecta.com’ o ‘divxtotal.com’ van estar sense funcionar a partir de migdia i fins a la mitjanit. A la seva pàgina principal hi apareixia, sobre un fons negre, un text que denunciava que ‘Si s’aprova la llei Sinde, aquesta pàgina desapareixerà. Internet serà una televisió més, al servei del poder’. Aquestes populars pàgines web d’enllaços per a descàrregues i ‘streaming’ consideren que la ‘llei Sinde’, que pot decretar el tancament exprés de pàgines web d’enllaços a arxius P2P en tan sols

Finalment però, el PSOE no va aconseguir obtenir els vots necessaris per aprovar la llei, ja que el PP, PNB, ERC-IU-ICV i CC no hi van votar a favor. La darrera esperança era CiU, que havia demanat que es donés suport a d’altres esmenes per donar un ‘sí’ a la llei. La llei va ser rebutjada per 21 vots en contra i 16 a favor. El PSOE es va quedar sol.

El diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, va dir en aquell moment que no es donaria suport a la Llei perquè no hi havia acord en altres matèries com les fiscals o financeres. De la seva banda, la diputada d’ICV al Congrés, Núria Buenaventura, va afirmar que es tractava d’una ‘llei de patada al mòdem’ perquè ‘no es pot contraposar els drets d’autor a l’accés a la cultura’. Mentresant, el portaveu d’ERC, Joan Ridao, va titllar la norma de ‘nyap digne de Pepe Goteria i Otilio’ que intenta legislar ‘per la porta del darrera.