Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El PSC acusa CiU de ‘dinamitar’ la renda mínima pels pobres

La portaveu del grup parlamentari del PSC a la comissió de Benestar i Família, Eva Granados, ha assegurat aquest dimecres que la modificació de la prestació de la renda mínima d’inserció (PIRMI) ‘dinamita el principal instrument de redistribució de rendes de Catalunya’. Granados ha denunciat que el Govern actua ‘amb premeditació, nocturnitat i per la porta del darrere’. Segons ha afirmat, CiU ha aprofitat el mes d’agost per fer coincidir un triple procés que inclou una reducció de la quantia, la durada i l’accés a la prestació, l’inici d’una campanya de control del frau que n’impedeix el cobrament per transferència bancària i el tancament de l’aixeta a noves famílies en situació de necessitat.

Redacció
Redacció 04/08/2011

La diputada socialista ha lamentat que els vots de CiU i PP hagin deixat les persones amb més necessitats econòmiques ‘sense l’única prestació econòmica que tenien per fer front a les despeses més bàsiques’. Granados ha recordat que el seu grup va presentar més de 20 esmenes al projecte de llei de mesures financeres i al de pressupostos. Tot i així, aquestes van ser rebutjades per les dues formacions. Segons ha afirmat, l’estat del benestar encara és feble i, per això, s’ha mostrat partidària d’aprofundir en la protecció social. Així mateix, ha acusat el Govern de passar la tisora ‘indiscriminadament’ en comptes de negociar.

Granados ha criticat que CiU hagi fet coincidir l’aplicació dels canvis introduïts per la llei d’acompanyament de pressupostos amb una campanya de control del frau i el tancament de l’accés de noves famílies a la prestació. Això ha provocat, per una banda, una retallada de la quantia, la durada i l’accés a la prestació. D’altra banda, el control de frau ha impossibilitat que el cobrament del PIRMI es pugui fer per transferència bancària. Finalment, el Govern ha tancat l’aixeta a l’accés de noves famílies a la prestació adduint l’esgotament de la partida del 2011 tot i que més tard se’n va desdir. En aquest sentit, Granados ha instat els membres del Govern a aclarir si hi ha recursos per seguir oferint les prestacions per tal d’acabar amb l”alarma social’ que han generat.

La diputada socialista ha considerat que el més ‘greu’ és limitar la dotació econòmica a les disponibilitats pressupostàries. Això podria constituir un frau de llei perquè, segons ha afirmat, estableix la prestació com a dret subjectiu, condicionat a una situació de necessitat personal.