Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

“El procés ha fracassat en l’objectiu de la independència”, segons Nou Cicle

En un article al diari digital l'Hora, pertanyent al corrent socialista 'Nou Cicle', Trillas defensa que el “procés” ha fracassat. Seguint la via legal, ha dit que aquest objectiu no s’aconseguirà en aquesta generació i posa en dubte que s’aconsegueixi en la propera. Els motius: el compromís del PSC amb el federalisme, l’aposta d’IU per una República federal, el que diuen els votants de Podemos i que membres de Ciudadanos estarien a favor d’un federalisme seriós.

Redacció
Redacció 13/04/2015

El procés està mort i enterrat

Malgrat que encara no s’han celebrat eleccions plebiscitàries, ni tant sols les municipals, des de l’òrbita del PSC, un partit que va a la baixa, el procés “en l’objectiu d’aconseguir la independència” ja ha fracassat. El professor del departament d’Economia i Història Econòmica, Francesc Trillas, proper al PSC, diu que la prova és precisament el preacord pel full de ruta pactat de moment per CDC, ERC i la societat civil. Per ell, el document “es planteja avançar per la via directa, sense respectar ni la legalitat ni les mínimes exigències democràtiques internacionalment homologables”, i això ja és garantia de fracàs.

La solució, mitges mentides

Trillas creu que el federalisme és la tendència que imperarà en el futur, i ho justifica el que per ell són evidències clares que Espanya tira cap aquest sentit: “El PSOE té oficialment aprovat un pla de reforma federal de la Constitució. Izquierda Unida advoca per una República federal. Podemos encara no té un projecte molt clar, però els seus votants […] almenys a Catalunya són tan majoritàriament federalistes com els del PSC […]. El nou gurú de Ciutadans, Luis Garicano, diu avui a La Vanguardia que està a favor d’un federalisme seriós”.

Avui Albert Rivera en declaracions a RAC1 deia que Espanya ja compta amb estructures de base federalistes, i mai ha defensat una reforma explícita de la constitució en aquest sentit. El propi PSOE tampoc, perquè sempre ha parlat d’avançar en el camí del federalisme”, i en el cas de Podemos o IU, els plantejaments són força difusos de moment. Trillas intenta fer una predicció de futur en el moment en el qual diu que una majoria al Parlament proclamarà la fi del procés, i iniciarà una etapa federalista.