Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

El PP acusa Montilla d”insubmís’ i estudia portar el nou Codi de Consum davant del TC

El nou Codi de Consum de Catalunya (pdf), que ha entrat en vigor aquest dilluns, ja ha rebut l’atac frontal per part del PPC i C’s, que estudien totes les accions possibles per evitar la seva aplicació. La líder popular, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que recorreran, si cal, al Tribunal Constitucional espanyol (TC) per frenar aquesta llei, que disposa que les empreses han d’utilitzar com a mínim el català en contractes i demés informació, i han de disposar d’una adreça física a Catalunya per dirigir-hi les reclamacions. Camacho ha acusat també el president de la Generalitat, José Montilla, de protagonitzar un nou acte ‘d’insubmissió i d’incompliment de la sentència del TC sobre l’Estatut’.

Redacció
Redacció 24/08/2010

La llei, segons la popular, és un exemple més del que suposa el govern de Montilla, ‘el govern de les sancions, de les multes i de les imposicions’, en aquest cas lingüístiques. Ciutadans, per la seva banda, té previst dur aquest divendres la llei davant del Defensor del Poble.

Segons Camacho, aquest codi posa en marxa ‘un sistema de multes lingüístiques a Catalunya’, i això ‘afecta directament a la llibertat dels ciutadans’. Aquesta llei, ha dit, és un exemple més del govern de Montilla, ‘el de les sancions, les multes i les imposicions’. És més, ha acusat el president de la Generalitat de protagonitzar un nou acte ‘d’insubmissió i d’incompliment de la sentència del TC’ sobre l’Estatut.

El que pretén Montilla, al seu parer, és ser ‘cada vegada més agosarat i buscar més camins per incomplir la sentència’. ‘Si busqués i fes tants recursos i esforços per sortir de la crisi com els que està fent per incomplir la sentència, segur que se’l recordaria per haver fet alguna cosa positiva a casa nostra’, ha apuntat.

Camacho ha recordat que molts establiments i petits comerços ja tenen molts problemes amb la crisi com per ara haver de preocupar-se per aquestes sancions. És per això que ha anunciat que el seu partit es compromet a ’emprendre totes les mesures parlamentàries’ possibles perquè lleis com la de consum no s’apliquin, i entre aquestes possibilitats es troba també portar el codi al TC. ‘Catalunya no pot seguir sent la terra de les sancions, de les imposicions, de les multes i de les prohibicions’, ha conclòs fent referència també a la prohibició de les curses de braus.

Albert Rivera, per la seva banda, ha anunciat aquest dilluns que divendres portarà al Defensor del Poble la Llei del Codi de Consum perquè ho recorri davant del TC. Segons Rivera, ‘és una situació jurídica i políticament inacceptable, tenint en compte que la sentència del TC sobre l’Estatut assenyala que en l’àmbit privat regeix la llibertat d’empresa’.

Defensa del català en el nou codi
Segons l’Agència Catalana del Consum (ACC), la nova llei desenvolupa el concepte de ‘disponibilitat lingüística’ que fixa el nou Estatut, i que permet que no només els contractes siguin en català, sinó tota aquella informació que el client demani: pressupostos, factures i qualsevol document que lliuri l’empresa. El nou articulat té com a finalitat unificar en un sol text legal les diferents normes sectorials publicades de forma dispersa i adequar la normativa de defensa dels consumidors i usuaris a l’activitat econòmica actual.

Relacionats