Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Parlament Danès reconeix Catalunya com a subjecte polític

|

- Publicitat -

La independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid

La bona feina de l’ANC a Dinamarca ha fet possible una proposta de resolució de caire polític. Un petit pas però molt important.

Publicitat

El govern i la majoria del parlament danès s’ha mostrat favorable a donar suport a un diàleg democràtic entre Catalunya i Espanya. Set dels vuit partits representats a la cambra han donat suport a una solució democràtica sobre la independència de Catalunya. Totes les formacions s'han posicionat sobre el cas català arran de la pregunta del partit d'esquerres Enhedslisten.

Carlos Vilaró, portaveu de l'ANC Dinamarca, entitat que ha impulsat la pregunta a l'hemicicle danès, ha assegurat que estan “molt contents per haver rebut el suport de la majoria del Parlament” i que l'acord suposa “el reconeixement de Catalunya com a entitat igual a Espanya”.
 
Per Royo, el debat ha aconseguit “desmentir aquells que deien que la qüestió catalana no interessava a l'exterior”. “Seria insensat no prendre'ns seriosament la decisió presa a Catalunya”, ha apuntat el diputat danès, que ha assegurat a l'ACN estar “francament preocupat per la decisió del govern espanyol” contra un diàleg sobre la independència de Catalunya.
 
“És una petició a dues bandes que demana un diàleg basat en la democràcia”, resumeix Royo, que recorda que la Generalitat “ja fa tres anys que en demana” i que “el govern espanyol només dóna respostes legalistes i s'amaga darrere la Constitució per denegar el vot” als catalans. Per Royo “seguir obstaculitzant el vot” als catalans “posa en perill el prestigi d'Espanya com a democràcia consolidada”.
 
Villumsen també ha dit que espera que la Unió Europea prengui part en aquest debat i que doni suport a un diàleg democràtic i una solució pacífica. En aquest sentit, el diputat danès ha dit que espera que “el debat d'aquest dimarts sigui l'inici” i que altres parlaments europeus “s'endinsin en el debat” i imitin la cambra danesa i debatent sobre la situació a Catalunya.
 
Durant el debat, que ha durat 45 minuts, han intervingut els set portaveus dels partits danesos a més del ministre d'Afers Exteriors i el diputat de l'Aliança Roja-Verda. Tots els partits de Dinamarca excepte el Dansk Folkeparti, partit d'extrema dreta i euroescèptic, s'han mostrat a favor de la proposta de diàleg per solucionar el conflicte a Catalunya. Dansk Folkeparti s'abstindrà. Després que els partits hagin mostrat quines són les seves posicions, dimarts de la setmana vinent es farà la votació oficial.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut