Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Parlament aprova la llei del Consell de Garanties Estatutàries sense el suport de CiU i PP

|

- Publicitat -

El Consell de Garanties Estatutàries estarà integrat per nou membres, com la majoria d’òrgans equivalents d’altres països, augmentant així en dos els consellers que tenia el Consultiu. Els nou membres seran nomenats pel President de la Generalitat; sis a proposta del Parlament per majoria de tres cinquenes parts dels diputats i tres a proposta del Govern. Un dels tres membres proposats pel Govern ho serà a partir d’una terna presentada pel Consell de Governs Locals. Els membres del Consell hauran de ser juristes de reconeguda competència amb més de quinze anys d’experiència professional. Se’ls nomenarà per un període de nou anys sense possibilitat de reelecció, i el Consell es renovarà per terços cada tres anys. Els nou membres del Consell elegiran entre ells, i per majoria absoluta, el President del Consell, que serà nomenat per un període de tres anys.
 
El diputat de Convergència i Unió (CiU) Francesc Homs ha explicat que la federació nacionalista s’ha abstingut perquè considera que el règim de compatibilitats establert pel Govern té ‘una visió estreta’ i presenta un model que ‘impedeix la incorporació de gent que no és estrictament del camp acadèmic i que estan vinculats en l’exercici pràctic del dret’.

Des del Partit Popular, el diputat Jordi Montanya ha indicat que, introduint el caràcter vinculant del consell, es crea “un òrgan de control que limita el poder polític de la cambra legislativa”. El popular també coincideix amb CiU en el fet que es limita l’entrada de professionals al nou consell.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut